18. travnja 2024.

Češka će vjerojatno dopustiti povećanje najveće dopuštene brzine na autocestama

Češki zastupnici s donjem domu parlamenta prije nekoliko dana su prihvatili izmjene zakona o cestovnom prometu. Jedna od glavnih promjena donesenih u tom zakonu je povećanja najveće dopuštene brzine na autocestama do 150 km/sat. Ukoliko zakon podrže Senat i predsjednik, zakon bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja 2024.

Češka povećava ograničenje brzine na autocesti, a sve u trenutku kada raste pritisak (uglavnom eko-aktivista) da se uvedu daljnja ograničenja brzine. Austrijanci su pod sve većim pritiskom odabranih skupina stručnjaka i stanovništva da postrože ograničenja brzine.

Česi će po tom pitanju postati lider u Europi – odmah iza Njemačke, koja još uvijek nema općeg ograničenja. Do sada je poslije Njemačke Poljska bila zemlja u kojoj se najbrže moglo voziti i to 140 km/sat od 2010. godine kada su digli gornju dozvoljenu granicu.

Česi neće dozvoliti na svim dionicama autocesta vožnju 150 km/sat. Moći će se voziti samo na dionicama koje su dovoljno ravne i pregledne da veća brzina ne ugrožava sigurnost cestovnog prometa. Osim toga, uvjet za povećanje ograničenja je da odabrane dionice budu opremljene telematikom i promjenjivom signalizacijom, koja će signalizirati smanjenje brzine ispod 100 kilometara na sat u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, smanjene vidljivosti i sl.

S obzirom da se u Hrvatskoj proizvodi jedan od najbržih automobila na svijetu, smješno je da u Hrvatskoj nitko od političara, stručnjaka ili novinara ne zagovara da se na nekim dionicama autocesta dozvoli vožnja brzinom većom od 130 km/sat.

U Njemačkoj gdje je veći promet, a brzina neograničena na autocestama nema tolike smrtnosti na prometnicama kao u Hrvatskoj. Nije to samo zbog novijih vozila koje voze.