18. travnja 2024.

San o letećem automobilu je opet odgođen za neko vrijeme. Tvrtka AeroMobil iz Bratislave koja je razvila prototip automobila sposobnog za let, a koji su bili u centru pažnje i nekih najuglednijih svjetskih medija je u objavila da ide u stečaj.

Razvoj letećeg automobila je počeo 2010. godine tijekom kojih je AeroMobil osmislio i proizveo tri generacije letećih prototipova, te registrirao 14 patenata. Nažalost idejni začetnik Stefan Klein je 2016. godine napustio tvrtku i pokrenuo novi startup Klein Vision koji je osmislio slični leteći automobil AirCar.

Financijski problemi srušili su planove o letećem automobilu

Vlasnici tvrtke AeroMobil su iznenada izdali priopćenje za javnost u kojem su kao razloge za pokretanje stečaja naveli financijske probleme vezane s nezainteresiranošću novih investitora. No prava istina je da tvrtka nije imala nikakvih prihoda i bila je dužna mnogima uključujući i državi za mirovinsko i zdravstveno osiguranje svojih zaposlenika.

Od svog osnivanja tvrtka je prikupila 25 miliona eura kapitala od čega 6 miliona subvencija od Slovačke i dovela projekt do faze proizvodnje. No to nije bilo dovoljno. Tvrtke rizičnog kapitala su procijenile kako tržište trenutačno nema povjerenje u koncept letećeg automobila i kako veću budućnost imaju eVTOL (električne letjelice sa vertikalnim uzlijetanjem). eVTOL možda su za neke budućnost, ali one nemaju veliki dolet i ne mogu se kretati po običnim cestama.

Vijest o bankrotu čini se iznenađujućom, budući da je AeroMobil u prošlosti postigao značajan uspjeh u vidu pozornosti svjetskih medija. O njima je pisao CNN, CNBC, Deutsche Welle i Financial Times, ali očito to nije bilo dovoljno. Osim toga tvrtka je uspjela predstaviti svoj proizvod na Expou 2015. u Milanu.

Budućnost planova sa AeroMobilom je trenutno neizvjesna, ali kako stoji u priopćenju, stečaj ne predstavlja potpuni kraj projekta. Po njima projekt letećeg vozila je i dalje ostvariv jer interni razvoj nije bio ograničen ničim osim dostupnošću kapitala. Možda će Mate Rimac u ovomo pronaći priliku za svoju tvrtku i rezultirati letećim Bugattijem.

Foto: Aristoto Boyo