18. travnja 2024.

Godinama su se u Japanu čule kritike kako nemaju točan broj otoka od kojih se sastoji njihova zemlja. Japanska vladina agencija je naručila od geografa da ponovno prebroje otoke nakon kritika da su postojeći podaci ozbiljno zastarjeli. Posljednje istraživanje ove vrste bilo je provedeno prije 35 godina. Tijekom posljednjeg brojanja, čiji je rezultat objavila Japanska obalna straža 1987. godine, još uvijek su se koristile papirnate karte. Tada je na njima bilo zabilježeno 6825 otoka, odnosno dijelova tla s opsegom od najmanje 100 metara.

U međuvremenu je bilo mnogo izvještaja o stvaranju novih otoka (posljedica vulkanskim aktivnostima) kao i izvještaja o nestanku drugih. Zato je Japanska vladina agencija naručila ponovo prebrojavanje otoka kako bi konačno prestala kritika.

Za novi popis zadržani su kriteriji za priznavanje dijela zemlje kao otoka, ali su korištene digitalne karte, snimke iz zraka i drugi podaci, tako da su umjetni otoci isključeni bili iz prebrojavanja isključeni. Po novom popisu pokazalo se da se Japan sastoji od 14.125 otoka, što je 7.273 više nego što se dosad pretpostavljalo.

Vladin ured bi uskoro i službeno trebao objaviti nove podatke, ali se ne očekuje da će ove informacije na bilo koji način promijeniti veličinu japanskog teritorija ili njegovih teritorijalnih voda.