18. travnja 2024.

Novostari izvršni direktor (CEO) „Disneyja“, Bob Iger, rekao je tijekom druženja sa zaposlenicima da bi se želio baviti društvenim pitanjima na manje glasan način nego što je to činio njegov prethodnik Bob Chapek. Pri tome je mislio na otvorenu borbu kompanije s konzervativnim guvernerom Floride Ronom DeSantisom ove godine. Naime, tvrtka Disney je ove godine negativno reagirala na novi zakon Floride koji zabranjuje školske rasprave o rodnim pitanjima s djecom u dobi od vrtića do trećeg razreda.

Kako su se u tvrtki Disney usprotivili zakonu

Tvrtka Walt Disney poslije donošenja tog zakona dala je izjavu kojom obećava pomoć u ukidanju kontroverznog zakona bilo kroz zakonodavni proces, bilo kroz sud. “Posvećeni smo zagovaranju prava i sigurnosti LGBTQ+ članova obitelji Disney, kao i LGBTQ+ zajednice na Floridi i diljem zemlje.“

Do Disneyjevog javno protivljenje zakonu došlo je nakon što su njihovi zaposlenici izašli ispred uprave tvrtke u prosvjed zbog lošeg reagiranja tadašnjeg izvršnog direktora Chapeka u svezi prijedloga tog zakona. Problem je nastao u tome što je tvrtka sponzorirala zakonodavce koji su donijeli taj zakon. Osim toga Disneyevi LGBT zaposlenici poslali su pismo izvršnom direktoru i drugim čelnicima tvrtke tražeći od tvrtke da “objavi javnu izjavu kojom osuđuje američku LGBT+ politiku, zatražili da Disney povuče financijsku potporu svim zakonodavnim tijelima koja su podržali nacrt zakona te da zauzme distancirani javni stav oko tog zakona i njemu sličnih.

Što će Disney još poduzeti

Kasnije je na sastanku dioničara Chapek je najavio da će Disney dati 5 milijuna dolara Kampanji za ljudska prava i drugim organizacijama za prava LGBT+ osoba. Istovremeno Disneyjevi korporativni rukovoditelji zahtijevali su smanjenje otvorene gay pristranosti bez obzira na proteste Pixarovih kreativnih timova i izvršnog menadžmenta jer su procijenili koje će štete u budućnosti nastati.

Na sve te izjave koje su dolazile od Disneya država Florida je odgovorila ukidanjem posebnih poreznih uvjeta za tvrtku. Florida je 1967. godine osnovala posebni okrug zahvaljujući kojem je Disney plaćao desetke milijuna dolara godišnje obveza manje.

Novi CEO Bob Iger kada je preuzeo to mjesto je na tu temu izjavio: “Bilo mi je žao što smo ušli u tu svađu. Sve što mogu reći je da nam je država Florida bila važna već dugo vremena i da smo mi vrlo važni za državu Floridu.”

Također je rekao kako potez Floride oko ukidanja okruga ne vidi kao politički motiviran (ne može guvernera otvoreno optuživati da je to učinio iz osvete, a osim toga DeSantis bi mogao postati kandidat za budućeg predsjednika SAD-a, pa i sam predsjednik i time napraviti velike probleme tvrtki jednog dana), ali mu je jasno žao što su ukinute porezne olakšice. “Sviđa li mi se kad je tvrtka upletena u kontroverze? Naravno da ne. Ublažit ću stvari koliko god mogu.”

Odgovor na zakonodavstvo Floride

Kad su novog šefa konkretno pitali o zakonodavstvu Floride, odgovorio je da su LGBT zaposlenici “jako važni” tvrtki te da će promovirati inkluzivan pristup u poslovanju tvrtke. Međutim za poslovanje je važno poštovati svoje kupce, a ne prezirati ih.

Zadnje Igerove izjave dolaze nakon komercijalnog neuspjeha filma „Strange World“. Ovo je prvi animirani film u kojem je glavni lik homoseksualac. Zbog toga se ne može prikazivati u brojnim zemljama, naročito muslimanskim. Osim toga sigurno svoju djecu na taj film neće voditi roditelji koji se ionako protive LGBT+ pravima. Uz to publiku takvih filmova ne zanimaju poruke o spašavanju svijeta od klimatskih promjena ili da su homoseksualni parovi nešto normalno. Ljude u takvim filmovima prvenstveno zanima zabava i jednostavna priča.

Ovaj sukob pokazuje da koliko god mi mislili, korporacije nemaju utjecaj na sve odluke političara koje su financijski poduprijeli. To je dobro znati, samo što se to rijetko i događa. Od hrvatskih poduzetnika do sada nismo baš primjećivali da su se previše uključivali u društvena pitanja i borili za nečija prava. Svi oni gledaju samo svoje interese, pa stoga niti ne mogu očekivati da će narod imati previše suosjećanja za probleme s kojima se oni susreću.