18. travnja 2024.

EU ograničila Google na izražavanje kod iznošenja laži

Sud pravde Europske unije danas je odlučio da Google mora iz rezultata pretraživanja ukloniti poveznice na informacije koje su dokazano lažne. Međutim, sama tvrtka ne mora provjeravati istinitost informacija, već osoba koja traži brisanje određene poveznice mora pružiti uvjerljive dokaze.

Pravosuđe Europske unije već je 2014. odlučilo da ljudi mogu zatražiti brisanje podataka povezanih s njihovim imenom ako su ti podaci zastarjeli, neadekvatni ili lažni. Međutim, takozvano “pravo na zaborav” odnosi se samo na pretraživanja na stranicama s EU domenom.

Suci u Luksemburgu bavili su se slučajem dvojice investicijskih menadžera koji su tražili od Googlea da ukloni poveznice na članke koji kritiziraju investicijski model njihove tvrtke. Tvrdili su da članci sadrže lažne informacije. No, tvrtka ih je odbila izbrisati uz obrazloženje da ne zna jesu li informacije istinite ili ne. Također su htjeli izbrisati preglede fotografija prikazane nakon unosa njihovih imena jer kontekst fotografija nije bio vidljiv iz pregleda.

Google i GDPR

Uredba Europske unije o zaštiti osobnih podataka (GDPR) propisuje da se podaci o osobama mogu objaviti samo uz njihov pristanak, no to mora biti u ravnoteži s pravom na slobodu izražavanja, istaknuo je sud. Međutim, pravo na slobodu izražavanja i informiranja ne može se uzeti u obzir ako se pokaže da su barem neke od informacija koje su uključene u navedeni sadržaj lažne. Stoga, osobe koje traže uklanjanje poveznica moraju dostaviti dokaze o lažnosti nekih podataka. Pri tome to ne mora biti sudski potvrđeni dokaz.

U pogledu traženog brisanja pregleda fotografija, Google mora procijeniti je li objava pregleda nužna za pretragu samih slika. Informativna vrijednost pregleda mora se uzeti u obzir neovisno o kontekstu objave na web stranici na koju se odnose.

Za kraj, Googleov glasnogovornik reagirajući na presudu rekao je da su poveznice na informacije vezane uz spomenute investicijske upravitelje već uklonjene. Šteta što nije rekao kako je moguće prijavljivati takve poveznice po novome jer imali bi što za uklanjati.