18. travnja 2024.

Volvo

Slovačka je uspjela u natjecanju za megainvesticiju tvrtke Volvo. Nova tvortnica automobila niknut će uskoro. Prema riječima slovačkog ministra gospodarstva Richarda Sulíka nekoliko je čimbenika presudilo, ali glavno je bilo angažiranje ljudi iz Ministarstva gospodarstva Slovačke Republike, agencije za privlačenje stranih investicija SARIO te državnih tvrtki. Slovački ministar gospodarstva je prvi kontakt s predstavnicima Volva imao u lipnju 2021. godine, kada je reagirao na vijest da proizvođač traži lokaciju kako bi u Europi niknula još jedna tvornica tih automobila.

Nova tvornica i poticaji vlade

Planirana investicija je u visini od 1,18 milijardi eura, a slovačka vlada će pomoći stranom investitoru s novčanim iznosom od 267 milijuna eura. To će biti treća tvornica Volva u Europi uz one u Ghentu (Belgija) i Torslandu (Švedska).

Tvornica automobila u Košicama

S gledišta lokacije, Košice nude dobru logističku i prometnu vezu s ostatkom Europe (buduća lokacija se nalazi u neposrednoj blizini autoceste, željezničke pruge i aerodroma), te pristup velikoj mreži dobavljača komponenti koji imaju svoje brojne tvornice u Slovačkoj ili Mađarskoj. Poticaji koje je ponudila vlada Slovačke također su bili jedan od ključnih čimbenika u odluci da se tvornica smjesti u na istoku zemlje. Nije im smetalo to što se buduća tvornica nalazi 100 km od ukrajinske granice jer vjeruju da će se do tada obližnji ratni sukob, ali i kriza završiti.

U tvornici će nastati otprilike novih 3300 radnih mjesta, a oko nje će se paralelno stvoriti novi klaster tvrtki poput onih koji su nastali na zapadu Slovačke, te će se još značajno povećati broj radnih mjesta. Nove prilike za posao mogle bi također motivirati Slovake koji žive u inozemstvu da se vrate u njihovu domovinu.

Početak izgradnje nove tvornice

U skladu s ciljem tvrtke do 2025. godine tvornica će imati klimatski neutralne proizvodne procese i koristiti isključivo klimatski neutralnu energiju. S njim proizvođač automobila cilja na najviše globalne standarde energetske i ekološke učinkovitosti. Prema dostupnim informacijama tamo se nikad neće montirati vozila sa motorima s unutarnjim sagorijevanjem.

Gradnja tvornice počet će 2023., a prvi bi automobili mogli sići s proizvodnih linija u 2026. Planirani kapacitet tvornice je 250.000 automobila godišnje.

Ilustracija mogućeg izgleda tvornice

Još nije jasno koji će se modeli proizvoditi u Slovačkoj. O tome će investitor odlučiti u kasnijim fazama pripreme nove tvornice. Međutim, predstavnici tvrtke Volvo isključili su mogućnost preseljenja proizvodnje u Slovačku iz pogona koji već postoje.

Hrvatska vlada do danas nije uspjela privući niti jednu značajnu stranu investiciju i koliko god mi imali Rimca, imaju i drugi svoje tehnološke predvodnike. Slovačka ima AirCar, prvo vozilo koje ima dozvolu za letenje i vožnju po prometnicama, a koje upravo isprobava ekipa iz The Grand Toura, Clarkson/Hammond/May.

AirCar