18. travnja 2024.

Članovi Vrhovnog suda SAD-a

Presuda američkog Ustavnog suda kojom je ženama oduzeto pravo na pobačaj i pravo da odlučuju o vlastitom tijelu zahvaljujući glasovima suca Donalda Trumpa primjer je propadanja SAD-a. Činjenica da je to bilo za očekivati ​​ne mijenja činjenicu da je to crni dan ne samo za SAD, ljudska prava, nego posebno ohrabrenje za vjerske fanatike i ekstremiste u cijelom svijetu – uključujući Hrvatsku.

Ekstremni pokreti i situacija u Hrvatskoj

Embrij nije osoba i pravo na pobačaj je dio odgovarajuće zdravstvene zaštite, što je ljudsko pravo. Fetus u maternici nije razvijena ljudska jedinka, za njegov eventualni daljnji razvoj bilo bi potrebno da se trudnoća odvija u potpunosti ili gotovo u potpunosti. Međutim, ne možemo prisiliti nikoga da prođe kroz ovaj proces protiv svoje volje, stoga je pobačaj pravo. Ovo je vrlo važno zapamtiti, jer je gotovo sigurno da će američku situaciju iskoristiti hrvatski fundamentalisti iz DP-a, Suverenista, Mosta, Vigilare, Opus Dei koji žele ograničiti prava i slobode drugima. Obično se radi o istim ljudima i skupinama koje pod krinkom slobode vjere šire netoleranciju. Oni su s jedne strane zagovornici apsolutnog, pa čak i apsurdnog tumačenja nekih prava i sloboda, ali s druge strane odbijaju prihvatiti da su ljudska prava univerzalna i nedjeljiva, odnosno da vrijede jednako za sve. Jednostavnim jezikom – za sebe bi htjeli svakakve privilegije, a za druge samo obveze.

Pokušaj iskorištavanja situacije

Fundamentalisti koji žele ograničiti prava i slobode drugih pokušat će iskoristiti američku situaciju. Svima je odavno jasno da kada se smanji ili onemogući dostupnost sigurnih pobačaja, odnosno onih koji se obavljaju u medicinskoj ustanovi, opasne opcije postaju očekivane. Praktično, to znači povećan gubitak života, posebno trudnica. U Hrvatskoj se broj pobačaja već dulje vrijeme značajno smanjuje. Zaista, nema puno područja u kojima se stanje kod nas dugoročno i značajno popravlja.

Društvo i država trebaju učiniti nešto drugo se abortusi ne događaju. Ali upravo su to stvari koje vjerski ekstremisti odbijaju, a to je primjeren spolni odgoj u srednjim školama i dostupna kontracepcija. Pri tome tu agendu ne treba miješati sa LGBTIQ pravima i inicijativama jer to nije isto. Znamo i da se zabranom pobačaja neće riješiti abortusa, već će se stvoriti “rupa na tržištu” odlaskom u susjedne zemlje.

Pro-life propaganda

No, “pro-life” propagandisti ne slušaju argumente i s tim ljudima je bespredmetno raspravljati jer negiraju poznate i provjerene činjenice i  posve im je štetno davati prostor, platformu i legitimitet. Ako ništa drugo, barem nas je tome trebala naučiti pandemija covida-19. Zagovornici pobačaja znaju da nemaju argumenata kojima bi potkrijepili svoje sulude tvrdnje. Ono što oni rade i to rade vrlo učinkovito je proguravanje svojih vjerskih ideja u zakon putem emocionalne manipulacije, kontrole narativa i opakog lobiranja. I ako netko misli da će prestati s pobačajima, vara se. Pobjeda poput one na vrhovnom sudu ili uspjeh referenduma o braku samo diže apetit.