18. travnja 2024.

Photo by Sarah

Kada je sajam poljoprivredne tehnike u Gudovcu kod Bjelovara, televizijske ekipe s ponosom prenose vijesti kako su najveći traktori i kombajni prodani već prvi dan. No je li to baš dobra vijest? Da, to su naši slavonski dinosauri, a evo i zašto.

Poljoprivredna vozila teška kao dinosauri

Članak objavljen 16.5.2022 u Zbornik Nacionalne akademije znanosti Sjedinjenih Američkih Država pod nazivom „Poljoprivredna vozila koja se približavaju težinama sauropoda prelaze sigurne mehaničke granice za funkcioniranje tla“ upozorava na problem koji se javlja kod intenzivne i mehanizirane poljoprivredne proizvodnje, ali zapravo taj problem je moguće sresti i drugdje.

Današnji kombajni su gotovo 9 puta teži nego prije 60 godina, pod njihovom težinom tlo se degradira. Dok su 1958. godine potpuno natovareni kombajni težili nešto više od 4 tone, 2020. godine iznosili su i do 36 tona. Poljoprivredni strojevi po težini se približavaju najtežim dinosaurima.

Zašto onda niži prinosi

U normalnim okolnostima, zrak cirkulira u tlu i voda može doći do korijena biljaka i životinja. Ali pod višetonskom težinom kombajna i druge opreme, tlo se zbija i pore u njemu nestaju. Rezultat je degradacija tla, što dovodi do nižih prinosa.

Suvremeni poljoprivredni mehanizmi toliko zbijaju tlo da bi u narednim desetljećima prinos na takvim zemljištima mogao pasti i do 20 posto. To će rezultirati s jedne strane višim cijenama proizvoda, a s druge strane dovesti do dodatnog širenjem poljoprivrednih površina pod monokulturama kako bi se zadovoljila potražnja i smanjenja bioraznolikosti te degradacije prirode. Ne treba zaboraviti niti na povećani rizik od erozije i poplava, jer voda ne prodire u zbijeno tlo i ne otiče s površine.

Kada konačno postanemo svjesni razmjera načinjene štete, to se neće lako dati odstraniti i trebati će desetljeća da se zemlja obnovi od tih teških strojeva.