18. travnja 2024.

Borba protiv ruske propagande i raznih dezinformacija povezanih s agresijom na Ukrajinu posljednjih je dana postala stvarnost. Neke europske zemlje već blokiraju emitiranje ruske televizije RT, na čiji sadržaj izravno utječe Kremlj. Slovački Ured za nacionalnu sigurnost dobio je ovlasti da na zahtjev Policije Slovačke Republike blokira štetne sadržaje i štetne aktivnosti na internetu, a u određenom slučaju moći će blokirati određenu web stranicu ili poveznicu.

U Češkoj idu puno dalje. Prema izvješćima objavljenim na web stranici Češke televizije, javna podrška ruskom napadu na Ukrajinu vjerojatno će se smatrati zločinom. Za ČT je glavni tužitelj Igor Striz izjavio kako će se javne izjave na demonstracijama i društvenim mrežama koje odobravaju napad Rusije na Ukrajinu ili izražavaju potporu ruskom vodstvu smatrati zločinom, za koji osoba može dobiti do 3 godine zatvora.

Borba protiv ruskih agenata

Osim toga, Češka će se žestoko bori protiv dezinformacijskih web stranica. Nacionalni administrator domene “.cz” u suradnji sa Češkom policijom već je blokirao web stranice koje šire dezinformacije povezane s ruskom agresijom na Ukrajinu.

Kraj svega toga predstavnici češkog donjeg i gornjeg doma parlamenta razmatraju ograničavanje aktivnosti ruskog veleposlanstva jer smatraju kako je ono centar ruskih agenata.

I u Hrvatskoj ne treba sumnjati da postoje prikriveni ruski agenti, pa i među političarima. Jesu li to Katarina Peović i stranka Radnička Fronta, Ivan Vilibor Sinčić koji izjednačavaju krivnju Rusije i Ukrajine? Moguće.

Hoće li i hrvatska vlada donijeti zakon kojim će blokirati Internet stranice koje šire lažne vijesti od toga da je zemlja ravna, pa do tvrdnji da je Ukrajina napala Rusiju bez obzira gdje se nalazile, vidjeti ćemo.