18. travnja 2024.

Foto - Matrix: Resurrection

Čini se da će mu jedan od najočekivanijih filmova prošle godine koja je ionako po ponudi bila slaba biti najveće razočaranje. Ne po kvaliteti jer se o tome uvijek može raspravljati, nego po prihodima. „Matrix: Uskrsnuće“ nije previše privukao gledatelje i bilježi loše financijske rezultate.

Novi “Matrix” nije uspio?

Novi „Matrix“ krenuo je u kinima posljednjeg Božićnog vikenda, a nakon tri tjedna prikazivanja postalo je jasno da je sa franšizom gotovo. Iako je film zabilježio obećavajući početak u kinima i zaradio gotovo 70 milijuna u prvom tjednu prikazivanja, ubrzo je uslijedio je oštar pad. Film je do 9.1.2022. zaradio nešto više od 124 milijuna dolara od čega 2/3 zadržavaju distributeri. Sam film je Warner Bros. koštao oko 190 milijuna dolara, a procjenjuje se da su još 50 milijuna uložili u marketinga, pa je za pretpostaviti da su se cjelokupni troškovi popeli na 240 milijuna dolara. Sve to sugerira da će producenti završiti duboko u minusu i stvoriti gubitak od preko 100 milijuna dolara.

Foto – Last Duel

Filmovi poput „Many Saints of Newark“, „Reminiscence“, „The Suicide Squad“, „In the Heights“, „King Richard“, „Black Widow“ suočili su se sa sličnim padom. Ono što je svima njima zajedničko je to što su na dan premijere u kinima bili su dostupni i na streaming servisima, a time i na piratskim stranicama.

Rat platformi za gledanje filmova

Danas za cijenu mjesečne pretplate na jedno od streaming platformi (HBO Max, Netflix, Amazon Prime, Apple TV+, Moviemix, itd.) koja je u visini jedne do dvije kino karte, obitelj može legalno pogledati više filmskih hitova i pri tome još uštediti ne kupujući po visokim cijenama grickalice i napitke. Kada k tome dodamo torrent platforme poput Popcorn Time ili Stremio koje besplatno nude te iste filmove takoreći odmah poslije premijere i to besplatno, a koje možete s telefona, tableta, laptopa podijeliti na vaš televizor, jasno je da su neki filmovi stvorili velike gubitke svojim producentima.

Razuman čovjek bi se trebao upitati zašto su ti filmovi bili uopće dostupni za online gledanje. To je posljedica ratova među streaming platformi koje pokušavaju zadržati postojeće ili privući nove klijente, pa neke nude svjetske hitove dostupne odmah. No očito je cijena tog rata postala previsoka. Warner bros. je izjavio poslije ovog skupog eksperimenta sa Matrixom kako filmovi više neće biti dostupni na streaming platformama odmah, već 45 dana nakon kino premijere kako se ti gubici ne bi ponovili. Jednako tako niti Disney više to neće nuditi premda on niti do sada nije imao sve filmove dostupne isti dan.