18. travnja 2024.

Foto - Unija europskih federalista

Potpredsjednik poljske vlade i predsjednik vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski, optužio je novu Njemačku vladu da želi EU pretvoriti u “Četvrti Reich“. Premijer Mateusz Morawiecki kritizirao je cilj postavljen u koalicijskom sporazumu triju njemačkih političkih stranaka koje čine novu vladu, a to je transformacija EU u “saveznu državu“, tzv. Europska Federacija. Nazvao je to opasnom utopijom.

Prema koalicijskom sporazumu, koalicija želi iskoristiti Konferenciju o budućnosti Europe kao polazište za reformu EU. Po njima Konferencija bi trebala dovesti do ustavnog procesa i u konačnici do “razvitka savezne europske države”. “Suverena Europa ključ je naše vanjske politike”, izjavio je Olaf Scholz. Koalicija također predlaže ojačanje pozicije Europskog parlamenta tako što bi on dobio pravo na pokretanje zakona, što je povlastica koja je trenutačno rezervirana samo za Europsku komisiju.

Europska Federacija ipak moguća?

Iako je put da se sve zemlje EU uključe u pokretanje konstitutivnog procesa za Europu dug, težak i neizvjestan, koalicija također želi iskoristiti potencijal postojećih procedura. Tako žele da Vijeće EU koje je dosad odlučivalo konsenzusom koristi kvalificiranu većinu. Tako bi se nadjačali protivnici reformi. Osim toga koalicija želi pozvati Europsku komisiju da koristi postojeće instrumente vladavine prava pravodobnije i rigoroznije.

No želi li njemačka vlada uspjeti u svojim namjerama mora riješiti spor koji se vodi između Europskog suda pravde i Ustavnog suda Njemačke jer je to jedan od glavnih argumenata Poljske u sukobu sa institucijama EU.