18. travnja 2024.

Foto - slika "Obrezivanje" Giovannija Bellinia

Luka 2:21 Kad se navršilo osam dana da bude obrezan, nadjenuše mu ime Jošua, kako ga je bio prozvao anđeo prije njegova začeća.

Obrezivanje muškaraca, kirurško uklanjanje kožice na penisu, jedna je od najčešćih operacija u svijetu. Svaki treći muškarac na svijetu će se podvrgnuti ovom zahvatu. Za većinu Hrvata, obrezivanje je povezano s judaizmom ili islamom. No, potreban je i nekim Hrvatima. Zašto? Trenutno su razlozi za obrezivanje vjerski, zdravstveni i osobni.

Obrezivanje je jedna od najčešće izvođenih operacija. Neki stručnjaci vjeruju da se prvo obrezivanje dogodilo prije više od 15.000 godina. Mumije iz 1300. godine prije Krista bile su već obrezane (prije izlaska Izraelaca iz Egipta), a egipatski murali koji prikazuju obrezivanje su tisuću godina stariji piše urolog Aaron Spitz u svojoj medicinskoj knjizi „The Penis Book“.

The Penis Book

U židovstvu, obrezanje kao znak Božjeg saveza uključuje ritual vjerskog obrezivanja osmoga dana nakon rođenja dječaka. U islamu je čin obrezivanja jedno od pravila čistoće. Islamsko obrezivanje se može obaviti u bilo kojoj dobi, ali se često radi u adolescenciji kao prijelazni ritual. Tek 1865. (u Engleskoj) i 1870. (u Sjedinjenim Američkim Državama) obrezivanje je postalo medicinski postupak.

Obrezivanje je postalo norma za novorođenčad u mnogim zemljama iako je Kraljevsko nizozemsko liječničko društvo pozvalo na zabranu obrezivanja, tvrdeći da nije medicinski potrebno i da krši prava djeteta. Zdravstveni razlozi za obrezivanje u osnovi uključuju fimozu i parafimozu. To znači da se kožica ne može povući preko ili povući unatrag. Prepucij se mora ukloniti kako se ispod njega ne bi nakupljao sekret, što je preduvjet za daljnje komplikacije tijekom dugotrajne iritacije. Za neke su razlozi za obrezivanje seksualni. Obrezivanje može biti prevencija prerane ejakulacije.

Podjela

Postoji potpuno obrezivanje, pri čemu se uklanja cijela kožica, te djelomična obrezivanje. Obrezivanje se obično izvodi kod tinejdžera ili odraslih muškaraca u lokalnoj anesteziji. Pri tome se lokalna anestezija ubrizgava na mjesto gdje se penis povlači iz tijela i nalaze korijeni živaca. Postoji i mogućnost za tzv. kratka analgeziju kada je već potrebna prisutnost anesteziologa za davanje analgetika i sedativa u venu. Tijekom zahvata koriste se upijajući šavovi. Poslije operacije potrebno je voditi računa o mogućim oteklinama. Preporuča se piti manje tekućine da se spriječi učestalo mokrenje i s tim povezana moguća krvarenja i pojačano oticanje.

Kada je riječ o zdravstvenim prednostima obrezivanja, od njega mogu imati koristi i žene. Obrezani muškarci imaju manju učestalost infekcije i širenja nekih virusa i bakterija. Nekoliko medicinskih studija pokazalo je da obrezivanje smanjuje rizik od prijenosa HIV-a ili HPV virusa. Žene u obrezanim muškarcima rjeđe obolijevaju od raka vrata maternice. No, budimo iskreni, koji se obrezao kako bi zaštitio svoju partnericu? Daljnje prednosti su manje infekcija mokraćnog sustava, manje spolno prenosivih infekcija, niska incidencija raka penisa, rjeđe genitalne bradavice uzrokovane HPV-om, kao i niža incidencija raka prostate.

Rizici obrezivanja su krvarenje (prema starožidovskoj tradiciji, obrezivanje se nije radilo ako su dva starija brata iskrvarila na smrt zbog nasljedne hemofilije), infekcija rane nakon obrezivanja (rizik je samo 0,4 posto za novorođenčad, 10 posto za starije dječake), te komplikacije povezane s nestručnim obrezivanje (nekroza i fistule).