18. travnja 2024.

Kada bi netko pitao koja je najvažnija tvrtka na svijetu čiji zastoj može zaustaviti cijelu svjetsku ekonomiju, rekao bih TSMC. Taiwan Semiconductor Manufacturing, čiji čipovi vladaju svijetom.

Osnivač te tvrtke je Morris Chang koji je studirao na Harvardu i MIT-u, a zatim godinama radio za Texas Instruments. Kako je 80-ih godina porasla proizvodnja elektronike u Aziji, Chang je uz pomoć Tajvanske vlade 1987. pokrenuo vlastitu proizvodnju čipova. Pri tome to nisu bili čipovi razvijeni od strane vlastite kompanije, već ih je netko drugi razvio, a oni samo vrše njihovu proizvodnju. Kako bi dobili klijente upotrijebili su karakteristiku Švicaraca. To je da u njih mogu imati potpuno povjerenje i da nikome neće otkriti nikakve tajne.

Čipovi i cijene

Ta Švicarska strategija je uspjela. Veliki svjetski igrači su se postepeno uvjerili u njihovo poštenje, ali i u učinkovitost i niske cijene. Njima ni sami nisu mogli konkurirati, pa su postepeno počeli zatvarati svoje stare pogone ili smanjivati ulaganja u njih. Istovremeno TSMC je rastao i kako je rasla potražnja za njegovim uslugama, tako je on širio svoju proizvodnju. Danas proizvođači iz Tajvanu drže 65 % globalnog tržišta čipova, a samo na TSMC pripada 56 % svjetskog udjela. TSMC je 2021. godinu završio sa više od 45 milijardi dolara prihoda i 17 milijardi dolara dobiti.

Najveći dio prihoda tvrtke čine čipovi za pametne telefone i tablete sa 48 % udjela u prihodima (cijena svih čipova za iPhone je cca 40 $). Procesori za računala, grafičke kartice, servere i slično sudjeluju sa 33 %. Čipovi za automobilsku industriju koji se sada spominju po svim medijima sudjeluju u prihodima sa samo 3 %.

Proizvodnja i potražnja

Prošle godine kada je došlo do pada potražnje za automobilima, mnogi svjetski automobilski proizvođači su otkazali svoje narudžbe naviknuti da nemaju zalihe komponenti na svojim skladištima. TSMC je morao na to reagirati i svoje kapacitete napunio narudžbama drugih naručitelja. Kada su proizvođači automobila nakon oporavka ekonomije htjeli naručiti veće količine, Tajvančani su ih morali odbiti jer su bili popunjeni. Njihove narudžbe nisu ih mogli preuzeti niti proizvođači iz drugih zemalja. Ovo je dobar primjer koji potvrđuje teoriju Janoša Kornai kako nije moguće postići savršenu ravnotežu između ponude i potražnje. Neophodno je da uvijek postoje određeni proizvodni viškovi s jedne strane, a s druge strane razvoj mora pratiti proizvodne mogućnosti.

Da bi ostali vodeći TSMC mora stalno ulagati velike iznose u razvoj i proširivanje proizvodnje. Njegov najveći konkurent je Samsung koji drži trenutačno 17 posto tržišta. Samsung planira do 2030. godine uložiti 110 milijardi dolara u istraživanja i nove kapacitete kako bi povećao svoj udio. Ne treba zaboraviti niti na Intel koji je zbog loše strategije prethodne uprave izgubio titulu najvećeg proizvođača. Sada sa novim čovjekom na čelu pokušava vratiti staru slavu. To uključuje nove tvornice i nove proizvodne procese jer ne ovlada tehnologijom izrade čipova manjih od 10 µm.

Dio tog kolača htjeli preuzeti i Kina, pogotovo nakon što je Huawei dobio odbijenicu od TSMC i to na pritisak bivše američke administracije. Jasno da je TSMC mora pristati na ucjenu jer SAD garantira nezavisnost Tajvana od Kine i štiti i njihove vlasničke interese pred svemogućom partijom. Kada bi Kina napravila invaziju Tajvana, te tvornice bi bile uništene kako ne bi pale u ruke neprijatelja. Kineski kupci sada čine samo 6 % prodaje.

I Europska Unija ima planove izgraditi vlastite kapacitete. Veliki plus tom planu leži u tome što se na njenom teritoriju se nalazi ASML Holding, najveći svjetski proizvođač strojeva za izradu čipova. EU u nove pogone planira do 2030. uložiti 150 milijardi eura, te je već u izradi cjelokupni plan. Ono što može usporiti realizaciju je politička rascjepkanost Europe gdje će se pojedine zemlje međusobno boriti kako bi dobili investicije. U tom kontekstu ima velike šanse za uspjeh Tachyum. Prvi univerzalni procesor razvijen u Slovačkoj koji ostvaruje velike brzine operacija uz malu potrošnju energije i jednostavnu arhitekturu.

Foto – Tachyum