18. travnja 2024.

Foto - MDBA - Roj raketa

Današnji američki borbeni zrakoplovi za moguće ratovanje koriste vrlo sofisticirane i skupe bombe ili rakete protiv kopnenih ciljeva. „Mala“ bomba GBU-53/B košta 193.000 dolara, AGM-154B košta 484.000, a AGM-158 JASSM 1,27 miliona dolara. Takve bombe i rakete se zbog toga proizvode u ograničenim količinama. Zato piloti i njihovi zapovjednici moraju dobro razmisliti o korištenju svake takve rakete ili bombe za ratovanje. Koliko vrijedi potrošiti na eliminaciju jednog ISIS-ovog borca kojeg ne štiti nikakva ili eventualno slaba protuzračna obrana. Upravo ta cijena je razlog da bi u slučaju nekog intenzivnog sukoba Amerikanci (i ostali protivnici) brzo mogli ostati bez potrebne municije (a vjerojatno i protivnici).

Drugi problem koji je pred američkim, ali i francuskim, britanskim, kineskim i drugim stratezima i zapovjednicima je sve veća učinkovitost protuzračne obrane protivničkih zemalja koja je sve brža i ima i sve veći domet.

Zbog toga su dužnosnici američkih zračnih snaga nedavno objavili da planiraju promjenu strategije i korištenja današnjeg visoko specijalizirane i vrlo skupe tehnologije za jeftinije i svestranije. Za prvi problem koristili bi izmjenjive bojevne glave ovisno o vrstama napada. Velika prednost ovog pristupa bila bi u tome što bi bilo moguće izgraditi veće zalihe.

Za drugi problem prolazak kroz te „zidove“ predložili su jeftine umrežene polu-autonomne krstareće rakete koje bi djelovale kao roj, a kojeg bi bilo teško uništiti zahvaljujući njihovoj brojnosti. Te rakete bi se trebale moći proizvoditi metodom 3D štampe u samim vojnim bazama.

No i uz takve uštede niti jedna vojska ne može konkurirati teroristima. Oni za tako reći nikakve novce mogu napraviti ogromne direktne i indirektne štete. Jedna bomba u metro može prouzrokovati milijarde dolara troškova protumjera koje nikada neće biti dovoljne. Zato je klasičan rat protiv terorizma ne učinkovit.