18. travnja 2024.

Elon Musk bjesni zbog inicijative Bidenove vlade

Američki Demokrati su došli s novim prijedlogom kako oporezovati najbogatije Amerikance. Administracija Joea Bidena je od samog početka izjavila da želi oporezovati najbogatije ljude, među kojima je i Elon Musk u Sjedinjenim Državama.

U porezima spas?

Predsjednik je prvotno predložio povećanje federalnog poreza na dohodak za bogate, no tu ideju dvojica demokratskih senatora, Kyrsten Sinema iz Arizone i Joe Manchina iz Zapadne Virginije nisu željela podržati i povisiti savezni porez. Osim toga, kritičari su tvrdili da povećanje federalnog poreza zapravo ništa ne bi riješilo. Milijarderi su pronašli načine kako to zaobići. U stvarnosti porez na dohodak je vezan uz klasičnu radnu poziciju kada se isplaćuje satnica ili ugovorena plaća i izravno se oporezuje. Međutim, bogataši su za svoje čelne pozicije primali smiješnu plaću. Primjerice osnivač Facebooka Mark Zuckerberg prima godišnju plaću od jednog dolara. To čine kako bi izbjegli plaćanje poreza. Bogati ljudi financiraju svoj skupi stil života bankovnim kreditima koji su im dostupni po niskim kamatama, koje kasnije otpisuju kao prihvatljive troškove.

Elon Musk najveći poreznik

Umjesto toga uveo bi se drugačiji porez na kapitalnu dobit, a koji do sada nije postojao. Njime bi milijarderi morali platiti porez na porast vrijednosti njihove imovine (dionica) makar oni s njima konkretno ne trgovali na burzi. Milijarderi bi plaćali porez na kapitalnu dobit na povećanje vrijednosti svoje imovine, a u slučaju pada vrijednosti bi mogli prenijeti gubitke na sljedeće godine (najviše do tri godine). Porez bi se usredotočio na pojedince s imovinom od milijardu dolara ili one s najmanje 100 milijuna dolara prihoda tri uzastopne godine. Sve u svemu, manje od 1000 Amerikanaca moglo bi biti pogođeno tim porezom za kojeg Demokrati smatraju da bi tijekom 10 sljedećih godina mogao donijeti 200 do 250 milijardi dolara saveznih proračunskih prihoda.

Na tu vijest odmah je u svom stilu najviše burno reagirao Elon Musk koji bi takvim zakonom mogao postati najveći porezni obveznik. Problem bi im mogao nastati u tome što za plaćanje tog poreza treba gotovina.