18. travnja 2024.

Svatko od nas u svom genomu ima gene 30.000 endogenih virusa nakupljenih tijekom evolucije čovjeka što čini oko 1% cjelokupnog genoma. Ono što smo mi danas je na mnogo načina oblikovano upravo mikro-organizmima do te mjere da ne bismo ni postojali da nije bilo te interakcije. Mnoge molekularne strukture u našem tijelu su potječu porijeklom od mikroorganizama. Humani mikrobiot čine svi mikrobi koji žive u tijelu i na njemu, a sastoji se od bakterija, virusa, arheja i gljivica. Brojem mikrobi premašuju broj ljudskih stanica, a mikrobnih gena ima daleko više nego ljudskih gena. U osobe teške 60 kg mikrobiota teži 1-1,5 kg.

Mikrobiom čine geni svih tih mikrobiota, a kod osobe čine čitavih 0,2 kilograma. Prema nekim procjenama samo genomi različitih crijevnih bakterije broje oko dva miliona gena.

Ogroman broj istraživanja u zadnjih dvadesetak godina nedvosmisleno upućuje na činjenicu da mikrobiom direktno utiče na naše ponašanje pa čak i pojavu nekih bolesti poput depresije (povezanost postoji i sa autizmom i epilepsijom). Jedan od najvažnijih primjera kakav dubok trag su na nas ostavile interakcije sa mikroorganizmima je gen “Arc” koji je neophodan za dugotrajno skladištenje informacija u mozgu i brojne druge funkcije. Bjelančevina koja je kodirana ovim genom ponaša se kao virus i služi kao platforma preko koje neuroni komuniciraju. Ono što Arc radi je da otvara prozor kroz koji sjećanja mogu postati dugotrajna. Bez Arc-a to nije moguće.

Sada ide interesantniji dio priče. Po trenutnim procjenama, prije 350-400 miliona godina, predak retrovirusa, retrotranspozon, ubrizgao je njegov genetski materijal u kopneno četveronožno stvorenje. To je dovelo do razvoja bjelančevine Arc, bez koje danas ne bismo imali dugotrajno pamćenje. Dakle niste Vi niti došli iz svemira, niti Vas je neko bacio na ovaj svijet kada je već bio oformljen već ste se zajedno sa prirodom/biosferom razvijali i oblikovali u ovo što ste danas. I to je najveličanstvenija predstava ikada igrana na svijetu.

Za one koje žele detaljnije informacije, mogu ih dobiti ovdje.