18. travnja 2024.

Kina/Kinesko, ne hvala ako ne moram

Na Svjetskoj ljestvici slobode medija, koju svake godine objavljuje „Reporteri bez granica“ Kina je već na 177. mjestu od 180. No to nije dovoljno. Cilj Komunističkoj partiji Kine je vjerojatno zauzeti 180. mjesto. Zato su samo nekoliko mjeseci prije nego što je u Pekingu započnu Zimske olimpijske igre 2022 nedavno predložena, a sigurno će biti i donesena nova stroža pravila kao i nove zabrane kako bi još jače i bolje kontrolirali svoje građane.

Kina i cenzura

Vlasti u Kini su u stanju suzbiti novinske članke ili druge načine komunikacije s javnosti tvrdeći da odaju državne tajne i štete zemlji koristeći tužbe za klevetu, uhićenja i druge taktike kako bi prisilili novinare i urednike u njihovoj slobodi rada. Koncept državnih tajni i inače je tamo vrlo dvosmislen i dopušta vlastima da prikriti svaki materijal koji smatraju štetnim za njihove političke ili ekonomske interese. Zbog toga su mnoge strane web stranice i aplikacije uključujući Facebook, Instagram, i neke Googleove usluge blokirane u Kini, a neki sami odlaze poput Yahoo, LinkedIn ili Epic Games.

Po novome privatni investitori ne smiju ulagati u medije čiji sadržaj je vezan uz politiku, ekonomiju, vojsku, diplomaciju i kulturu ili druge sadržaje koji mogu utjecati na javno mnijenje. Također neće moći preuzimati sve strane vijesti koje bi mogli utjecati negativno na kinesko javno mijenja.

Kako bi lakše provodili tu cenzuru država kupuje udjele u privatnim tvrtkama kako bi tamo smjestila svoje ljude koji trebaju nadzirati ne krše li se pravila koja su nametnuli. Tako su na primjer kupili 1 posto udjela i dobili jedno od tri mjesta u upravnom odboru Beijing ByteDance Technology koja stoji iza popularne društvene mreže Tik Tok, a uskoro će imati svoje ljude u svim medijskim i izdavačkim tvrtkama.

Kontrola nad vlastitim narodom

Kada bi ostatak svijeta uveo protumjere i ograničio pristup kineskim web stranicama ili emitiranje njihovih televizijskih TV kanala na svojem teritoriju puno time ne bi dobio osim što bi zaoštrio međusobne bilateralne i multilateralne odnose. Kinesku vladu ionako prvenstveno zanima kontrola nad vlastitim narodom i njegovo duhovno porobljavanje. Tako mogu opravdati svaki svoj kasniji potez pred vlastitom javnosti kao samoobranu.

Kina je definitivno sa novim predsjednikom krenula u dugogodišnji hibridni rat sa ostatkom svijeta zahvaljujući svojoj veličini, velikoj i modernoj vojsci, ovisnosti ostatka svijeta o proizvodnji u njihovoj zemlji kao i sirovinama koje samo oni posjeduju. Kako Rusija koja je jedina prava opasnost za nju ne planira stati na stranu demokracija jer i sama to nije i u Kini gleda na neograničeno tržište za svoje sirovine, ona je za sada definitivno pobjednik.

Ono što može poraziti Kinu je da zapadne zemlje postanu neovisne o njoj (i od Tajvana koji će prije ili kasnije ona vojno osvojiti te će time daljnja industrija čipova doći u ruke Kine), te da udare na njene slabe strane. Ovisnost o izvozu s jedne strane kroz izgradnju novih kapaciteta u prijateljskim zemljama, te spriječiti koliko je moguće izvoz u nju strateških proizvoda i sirovina. Vratiti se na situaciju prije kineskog otvaranja svijetu kada smo živjeli bez Kine.