18. travnja 2024.

Foto - Wall Street Journall

U sjeni „Pandora papers“ prilično neprimjetno je prošla vijest o možda važnijoj aferi jer se tiče više ljudi, a koja je izašla nedavno na svjetlo dana, „The Facebook Files“. „Facebook Files“ odnosi se na dokumente koje je Frances Haugen, voditeljica proizvoda u Odjelu za građanski integritet Facebooka do ove godine podijelila s članovima američkog Kongresa i uredom državnog odvjetnika, te novinarima „Wall Street Journala“ i slavne emisije CBS-a „60 minutes“. Ti dokumenti dokazuju kako je Facebook je u stalnom sukobu interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Facebook.

Internetski div stavlja prednost profitu pred javnim interesom i time šteti zajednici, ali i drugim tvrtkama. Facebook prvenstveno prikazuje postove koji imaju veliki broj interakcija – komentara i dijeljenja. Nažalost često su to “loše” vijesti. Kad čitamo takve loše objave, češće ih komentiramo ili samo lajkamo nego one koje u nama ne izazivaju emociju (npr. izgrađen je novi odio bolnice ili sklopljen je negdje mirovni sporazum). Dodamo li tome činjenicu da su bijes i ljutnja najzaraznije emocije, možemo vidjeti kamo sve to vodi.

S jedne strane to vodi prema polarizaciji društva. Utječe na aktivnosti političkih aktera (oni koji samo kritiziraju su često popularniji od onih drugih), kao i na medije (naslovi moraju biti bombastični poput recimo “BMW-om ubio dijete”). Sustav koji daje prednost količini interakcija njihovoj kvaliteti leglo je za dezinformatore, internetske trolove i političare koji zloupotrebljavaju ljudsku slabost. S druge strane taj bijes i ljutnja stvaraju u nama korisnicima Facebooka emocionalnu ovisnost koja nas tjera da još više vremena provodimo na toj istoj društvenoj mreži premda ništa nećemo izgubiti ako smo manje na njoj.