18. travnja 2024.

HDZ dlaku mijenja, ali ćud nikada

7. prosinca 1970. njemački kancelar Willy Brandt pao je na koljena kod spomen obilježja u Varšavskom getu. Spustio se na koljena poput grešnika, pozivajući se na kršćanske vrijednosti. Molio se da se Nijemcima oprosti za zločine koji su načinili za 2. svjetskog rata. Willy Brandt, socijaldemokrat koji je bio dio otpora protiv nacista, molio je za oprost za svoj narod premda on sam nije sudjelovao u tom zločinu i borio se protiv njega. Učinio je nešto što nitko nije tražio niti očekivao od njega. Poljska vlada također je bila iznenađena, a tu gestu je shvatila kao korak prema pomirenju. U to vrijeme većina Nijemaca još nije bila u potpunosti veličine tog zločin i nisu bili spremni tražiti oprost za zločine.

Willyja Brandta kako kleči pred vijencem kod spomen obilježja Varšavskog ustanka

HDZ-ov poučak

Prilikom posjeta Irskoj 2018. papa Franjo uputio je molbu za oprost pred stotinama tisuća ljudi u Dublinu na završnoj misi na kraju svog pastoralnog putovanja kojim je dominiralo pitanje fizičkog, seksualnog, psihološkog i institucionalnog zlostavljanja od strane crkve nad djecom i samohranim majkama. Svaki zahtjev za oprostom dočekan je pljeskom gomile. 2016. godine papa je molio oprost zbog uloge crkve u isključivanju Indijanaca iz zajednice, a 2019. zbog uloge u segregaciji i diskriminaciji oprost od Roma.

I sada kada je pravomoćno osuđen bivši predsjednik HDZ-a Ivo Sanader zbog izvlačenja novca iz državnih institucija i tvrtki, a HDZ-u kao pravnoj osobi naređeno da plati višemilijunsku kaznu i vrati novac u proračun, novi predsjednik te iste stranke Andrej Plenković izjavljuje: „Nemamo nikakve veze i ne želimo preuzeti odgovornost pojedinaca.“

Pa da li je imao Willy Brandt ikakve veze sa njemačkim zločinima u 2. svjetskom ratu ili Papa Franjo sa grijesima svećenika? Nisu, ali su osjećali moralni teret na svojim leđima kao predstavnici države Njemačke ili Katoličke crkve (ono što Gordan Jandroković ne osjeća). Plenković je mogao reći da ga je sram što su neki pojedinci osramotili stranku i doveli ju do toga da je dobila pravomoćnu kaznu, ali problem je što brojni članovi te stranke neprestano nanose sramotu svojim ponašanjem, neradom, propustom ili lopovlukom, te on ne može prekinuti s tom praksom. Time pokazuje prema van da se stranka i njeni čelnici nisu niti ne želi promijeniti i da nije ništa bolji od Sanadera i tadašnjeg HDZ-a. Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada.