18. travnja 2024.

Poljski ministar kulture Bartlomiej Sienkiewicz objavio je u petak 29.12.2023 putem objave na društvenoj mreži X kako je odlučio zatvoriti 17 regionalnih postaja Poljskog radija (Polskie Radio). Takvu je mjeru poduzeo u skladu s nastojanjima nove vlasti da depolitizira javne medije.

Sve je počelo prije 2 tjedna kada je poljski Ustavni sud koji konzervativna desničarska stranka Pravda i Solidarnost (PiS) drži pod svojom kontrolom na zahtjev zastupnika PiS-a po hitnom postupku izdao nalog novoj vladi da ne mijenja upravu javnih medija.

Taj nalog je vlada premijera Donalda Tuska odlučila ignorirati i kako kažu depolitizirati medije financirane iz državnih proračuna. Tada je Donji dom poljskog parlamenta, Sejm usvojio rezoluciju kojom poziva na obnovu pravnog poretka i nepristranosti javnih medija. Novi ministar kulture nakon toga je promijenio čelnike i upravu javne radiotelevizije, kao i novinske agencije PAP, te je privremeno drastično promijenio programsku shemu TVP.

Tuskova vlada koja je preuzela dužnost sredinom prosinca optužila je javne medije da su postali propagandno oruđe stranka Pravda i Solidarnost za vrijeme njene vladavine posljednjih godina. To nije samo tvrdnja Tuska, već su javne mediji u istom kontekstu kritizirale i međunarodne novinarske organizacije.

Foto PAP: Kaczynski u prostorima TVP sa drugim zastupnicima svoje stranke u Sejmu protestira protiv rezolucije vlade

Stranka PiS koja je do nedavno vladala Poljskom i iz koje dolazi trenutačni predsjednik Andrzej Duda, oštro je kritizirala ovaj potez. Predsjednik države, bivši premijer Morawiecki (PiS) kao i vijeće za elektronske medije (izabrani od PiS) taj su potez prozvali nezakonitim i kršenjem ustava. Predstavnici PiS-a predvođeni bivšim premijerom Kaczynskim koji je Poljskom vladao prethodnih osam godina prosvjedovali su protiv “nezakonitog preuzimanja” javnih medija od strane nove vlade boraveći u sjedištima tih medija. Zaboravili su kako su nakon pobjede na izborima 2015. tada smijenili uprave, urednike i novinare koje su smatrali da im nisu naklonjeni kao navodnu protutežu privatnim medijima koje su optužili da favoriziraju oporbu.

Foto BBC: protesti iz 2016. protiv kadroviranja u javnim medijima

Kako bi pojačali svoj pritisak na vladu, predsjednik Duda je izjavio kako će staviti veto na državni proračun kojim je za javne medije izdvojeno 690 miliona eura i dodatno produbiti krizu, te pokušati isprovocirati izvanredne izbore.

Na najnoviju odluku zatvaranja brojnih regionalnih postaja Poljskog radia predsjednik zastupničkog kluba PiS-a i bivši ministar obrane Mariusz Blaszczak reagirao je objavom na društvenoj mreži X pozivom na prosvjede ispred Sejma 11. siječnja.

Ne treba sumnjati da će PiS organizirati prosvjede i da će na sve načine sabotirati novu vladu. Hoće li u tome uspjeti vidjeti će se. Nije niti Tusk od jučer i dobro je znao što ga čeka. Dobro organizirani protivnik čijoj organizaciji bi se i talijanska mafija teško suprotstavila. Poput mitološke Hidre.

Kolika je moć medija u Hrvatskoj najviše je osjetio splitski gradonačelnik Puljak koji je odbio sufinancirati Slobodnu Dalmaciju i odmah se našao pod neprekidnom paljbom Hanza medije koja je slučajno ugostila cijelu hrvatsku vladu na svojoj proslavi 80. godišnjice novina.