18. travnja 2024.

Foto - meme na temu Kaczynski

Najmoćniji poljski političar Jaroslaw Kaczynski priznao je nakon iznesenih optužbi za špijunažu oporbenih političara da je kupio izraelski špijunski program „Pegasus“, ali očekivano zanijekao da se koristio protiv njegovih političkih protivnika. Kaczynski je rekao da tajne službe koriste spomenuti softver za borbu protiv kriminala i korupcije. Jasno da je morao negirati zloupotrebu jer bi inače odmah sebe i svoje ljude smjestio u zatvor. Do sada su Kaczynskijevi suradnici uvijek poricali da je Poljska kupila i koristi Pegasus.

Cijela afera je nastala nakon otkrića sigurnosnih stručnjaka iz Citizen Laba na Sveučilištu u Torontu da je Pegasus napao mobitele trojice kritičara poljske vlade. Otkrića su odmah potresla Poljsku. Poljski premijer Mateusz Morawiecki očekivano je odbacio nalaze Citizen Laba. To i nije za čuditi jer ga strani diplomati ionako smatraju pijunom Kaczynskoga. Oporba zahtijeva istražno povjerenstvo jer je istragu već odbilo državno tužiteljstvo koje je odgovorno ministru pravosuđa Poljske. Teško je za povjerovati da će im namjera proći no barem će se o tome javno govoriti i opravdano napadati vladu.

Ovaj slučaj je posebno uznemiravajući jer se nije dogodio u nekoj represivnoj autokraciji, već u državi članici Europske unije. Kritiziralo se ponašanje američke NSA prema vlastitim građanima, a ovo što se događa nije puno drugačije. Teško je za povjerovati da su samo 3 oporbena političara bila predmetom prismotre i za pretpostaviti je kako prate cijelu opoziciju. Tako mogu s jedne strane doznati što opozicija ima protiv njih i sve na vrijeme prikriti, a s druge strane oslabiti njihove izborne šanse manipulacijama.

Ako želite provjeriti da li je i na vašem telefonu instaliran Pegasus i kako ga možete ukloniti kliknite na poveznicu ovdje.