18. travnja 2024.

Papa Franjo na Luniku IX - Foto SME

„Draga braćo i sestre, prečesto ste bili predmet predrasuda i nemilosrdnih suđenja, diskriminatornih stereotipa, pogrdnih riječi i gesta. Kao rezultat toga, svi smo postali siromašniji, siromašniji u čovječnosti. Da bismo vratili dostojanstvo, moramo prijeći s predrasuda na dijalog, od zatvaranja do integracije “, rekao je danas Papa Franjo u Košicama, točnije u naselju Luníku IX gdje žive uglavnom Romi, istaknuvši da nije lako prevladati predrasude – ponekad čak ni među kršćanima.

Tamo gdje postoji briga za osobu, prema njegovim riječima, s vremenom dolazi plod. “Kad se pojačava zatvorenost, prije ili kasnije rasplamsati će se gnjev.” Put do mirnog suživota, prema papi Franji, je integracija, a taj proces započinje međusobnim poznavanjem.

Prema Svetom Ocu, budućnost pripada djeci, a njihove velike snove ne mogu srušiti prepreke. „Žele rasti s drugima, bez prepreka i smetnji. Zaslužuju integriran i slobodan život” dodajući kako za njih treba donijeti hrabre odluke

U svom je govoru također je zahvalio na trudu u integracijskim procesima koji zahtijevaju puno truda i često nailazi na nerazumijevanje i nezahvalnost, čak i u crkvi. „Dragi svećenici, redovnici i laici, dragi prijatelji, koji posvećujete svoje vrijeme svestranom razvoju svoje braće i sestara. Hvala vam za sav rad s onima koji su po strani. Mislim i na izbjeglice i zatvorenike. Izražavam svoju bliskost njima, kao i cijelom zatvorskom okruženju, posebno.“

Što se tiče rada u pastoralnim centrima, rekao je da trebaju nastaviti u izgradnji bratstva i sijanja mira: „Ne bojte se izaći u susret potrebama marginaliziranih. Vidjet ćete da ćete se susresti s Isusom. On vas čeka tamo gdje postoji krhkost, a ne komfor.”

Pozvao je Rome da poštenim radom prevladaju strahove i rane iz prošlosti, dostojanstvo zarade na kruhu svakodnevnom i izgradnje međusobnog povjerenja. “Blagoslov vam donosim i zagrljaj cijele crkve.”, dodao je na kraju Papa Franjo.