18. travnja 2024.

Novi zakon o pobačaju u Texasu

ECG otkucaja srca

Žene ne moraju gubiti svoja prava samo u zemljama za koje čak ni potpuna neuka osoba ne misli da su demokratske i slobodne. To može biti slučaj u Sjedinjenim Državama, koje se stalno nazivaju vođom demokratskog i slobodnog svijeta premda po mnogim mjerilima one niti danas nisu u potpunosti niti demokratske niti slobodne. Sve što je potrebno je ciljano djelovanje glasne i neumoljive skupine aktivista, proaktivan sastav zakonodavnog tijela i pogodan sastav Vrhovnog suda, kao i nedovoljna podrška pravima od strane političara koji ih brane. Zahvaljujući tome je izglasan novi zakon o pobačaju u saveznoj državi Texas kojim je otežan pristup ustanovama za pobačaj, donošenjem novih uvjeta. Nova pravila pogađaju 6 do 7 miliona žena u reproduktivnom dobu. Netko će reći da su prava nerođenog djeteta koje bi jednog dana mogla postati osoba iznad prava žene koja ga nosi u svom trbuhu i da su po novom zakonu tužitelji samo osobe koje štite prava tada još embrija, no koje je pravo jače i važnije se nikada neće moći dokazati.

Što podrazumijeva novi zakon o pobačaju?

Novi zakon zabranjuje pobačaje nakon što se otkrije srčana aktivnost na embriju premda to nije pravi rad srca jer ono još nije razvijeno. Prve aktivnosti se obično bilježe u šestom tjednu trudnoće. To je vrlo rano, a mnoge žene u tom trenutku niti ne znaju da su trudne. Do trenutka kada trudnica propusti menstruaciju, trudna je već četiri tjedna. Ženama tako preostaje oko dva tjedna da prepoznaju svoje stanje, potvrde trudnoću testom, donesu odluku i obave pobačaj. Mnoge žene ne prate pažljivo svoje mjesečnice, mogu imati nepravilne cikluse ili možda ne znaju točan datum početka posljednjeg razdoblja, pa se može dogoditi da već prođu tih šest tjedana. Ako zatrudni maloljetnica, tada treba dobiti dozvolu roditelja ili skrbnika za pristup pobačaju. Neke maloljetnice po novom u pojedinim slučajevima moraju ići i na sud kako bi dobile dozvolu, što povećava vjerojatnost kašnjenja. Pobačaj nije niti besplatan što u slučaju ako trudnica nema gdje namaći novce dodatno smanjuje mogućnost. Osim toga Teksas ima najveći postotak stanovnika bez zdravstvenog osiguranja u cijelom SAD-u i blizu je posljednjeg mjesta na ljestvici u dostupnosti zdravstvene skrbi kao i kvalitete skrbi. Jedan od najvećih razloga nedostatka zdravstvene skrbi za Teksašane je velik broj ilegalnih imigranata na koje se jednako odnosi taj zakon kao i broj siromašnih ljudi u državi. Zakon ne čini iznimke niti za trudnoće nastale kao posljedica silovanja ili incestnog odnosa. Jedino dopušta pobačaje i poslije šestog tjedna iz zdravstvenih razloga, ali samo ako trudnoća može ugroziti život ili dovesti do značajnog i nepovratnog oštećenja tjelesnih funkcija žene. Sličan zakon je izglasan i u Oklahomi, ali još nije stupio na snagu.

Ono što se manje spominje po medijima je da je novim zakonom samo privatnim osobama dopušteno provoditi zakon i to tužbom protiv drugih osoba koje vrše sam pobačaj te onih koji su na neki način uključeni u cijeli proces oko toga kako bi dobili naknadu bez obzira što tužitelj nije ničim oštećen, a sama država je spriječena u provedbi ili pokušaju njegove provedbe. Riječ o pravnom manevru osmišljenom kako bi se oduprlo sudskom osporavanju ustavnosti zakona. Ako tužitelj pobijedi, bit će mu dodijeljeno najmanje 10.000 dolara, kao i plaćeni troškovi i odvjetničke naknade. Osim toga 100 različitih tužitelja može individualno istovremeno tužiti jednog pružatelja pobačaja za jedan pobačaj pa se tuženik i zakon mora od svih njih istovremeno braniti sto košta vrijeme i novaca, premda se samo jedan tužitelj može naplatiti.

Kako će ići provedba zakona, teško je za reći jer još nije pokrenuta niti jedna tužba. Pitanje je tko će morati dokazivati da nije poštovan zakon jer se postavlja logično pitanje kako će tužitelj dokazati da je embrij stariji od šest tjedana u trenutku pobačaja.