18. travnja 2024.

Na sjeveru Švedske temperature su porasle za 50 stupnjeva

Foto: Phys

Stanovnici skandinavskih zemalja posljednjih dana doživljavaju goleme temperaturne šokove. S početkom nove godine sjevernu Europu zahvatila je jaka zima. Meteorolozi su na sjeveru Švedske i Finske tjedan dana nakon Nove godine izmjerili rekordne temperature od minus 44 Celzijeva stupnja. Zbog obilnog snijega tisuće automobila ostalo je zaglavljeno na cestama, a u Danskoj su spasioci morali pozvati i vojsku da pomogne u evakuaciji vozača koji su zapeli u ekstremnim vremenskim uvjetima. Zbog jakog mraza u Švedskoj nisu prometovali vlakovi koji mogu sigurno voziti samo na temperaturama do minus 30 stupnjeva.

I dok se mraz preselio u južnije dijelove Europe, samo nekoliko dana kasnije u Skandinaviji temperature su se digle ponegdje za 50 stupnjeva. Švedsko selo Nikkaluokta, koje se nalazi u Laponiji na samom sjeveru zemlje, doživjelo je ekstremni temperaturni šok. Dok ga je 5. siječnja okovao mraz s najnižom temperaturom od minus 41,6 Celzijevih stupnjeva, u utorak 9.1. temperatura se digla na 8,3 stupnja.

Nekoliko kilometara dalje, na meteorološkoj postaji Årrenjarka, 3. siječnja izmjereno je minus 43,6 Celzijevih stupnjeva, što je najniža siječanjska temperatura zabilježena u Švedskoj u posljednjih 25 godina. I ovdje je u nekoliko dana zatoplilo za više od 50 stupnjeva.

Zbog jakog mraza početkom godine u Švedskoj nisu prometovali vlakovi koji mogu sigurno voziti samo na temperaturama do minus 30 stupnjeva. Probleme je stvarao i snijeg na jugu zemlje, koji je paralizirao i željeznički promet u glavnom gradu Stockholmu, a ponegdje se more zaledilo u zaljevima.

U finskoj Laponiji živa na termometru spustila se na gotovo minus 45 Celzijevih stupnjeva, a u norveškom selu Kautokeino na granici s Finskom meteorolozi su izmjerili minus -43,5 stupnja.

Nažalost ovaj “toplinski val” neće trajati dugo. Već sljedeći tjedan hladnoće se opet vraćaju, ne doduše tako velike. U Kiruni se očekuje temperatura samo -26.

Foto: Prognoza vremena za Kirunu u siječnju

P.S. Ovo nisu najniže temperature izmjerene u Skandinaviji ikada.