18. travnja 2024.

Foto: Yahoo Sports

Izolacija ruskog hokeja traje gotovo dvije godine kao i vojna agresija Rusije u Ukrajini. Nakon početka rata Međunarodna federacija hokeja na ledu zaustavila je sudjelovanje ruskih momčadi i ruskih klubova u međunarodnim natjecanjima, ali nije ograničila transfere ruskih igrača u druge međunarodne klubove. Rusija je i na dalje članica IIHF (Međunarodna federacija hokeja na ledu). No i tu se situacija mijenja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne želi pustiti mlade hokejaše u NHL dok svoje utakmice ne odigraju u domovini. Dobili smo naredbu od predsjednika prema kojoj mladi igrači moraju ostati u Rusiji. Problem je što nije točno definirano što se smatra mladim igračem u ruskom KHL-u.

Tako Nikita Yevseyev ne igra u svojem matičnom klubu i grije klupu jer je izabran u NHL. Philadephia Flyersi su računali na Matveja Mickova, ali talentirani napadač ima ugovor u Rusiji do 2026. godine, pa prema novim pravilima neće tako skoro u NHL.

Vratar Ivan Fedotov već je skupo platio za nove propise. Nakon sezone u St. Petersburgu, karijeru je namjeravao nastaviti u NHL-u, gdje je potpisao ugovor s Philadelphijom. No, neposredno prije odlaska u Ameriku priveden je nasred ulice usred bijela dana i odveden u vojsku. Navodno je dobio injekciju te je završio u bolnici u kojoj ga ni obitelj nije mogla vidjeti.

Naknadno se saznalo da je Fedotov stupio u vojnu službu u Severodvinsku. To je grad udaljen samo 100 kilometara od Arktičkog kruga i u njemu se nalazi baza ruske mornaričke flote. Nakon povratka iz vojske počeo je igrati za moskovski CSKA iako ima još uvijek važeći ugovor sa Amerikancima.

Foto: ESPN

Zbog toga Rusiji prijeti izbacivanje iz IIHF-a, zaustavljanje svih transfera igrača u inozemstvo i apsolutna izolacija. Prema pravilima međunarodnog saveza trebala bi uslijediti kazna koja ima šest mogućih stupnjeva od opomene do isključenja.

Isključenje Rusije iz Međunarodne federacije hokeja na ledu značilo bi povratak u povijest i apsolutnu izolaciju. IIHF bi prestao priznavati međunarodne transfere. Igrači koji djeluju u Rusiji ne bi mogli prelaziti u druga natjecanja.

Kao rezultat toga, Rusija bi također ispala iz međunarodne ljestvice IIHF-a, a jedno bi mjesto postalo slobodno na turniru na Olimpijskim igrama 2026. za neki drugi tim. Ruski hokej bi se tako vratio u razdoblje Željezne zavjese kada igrači iz komunističkih zemalja nisu mogli ići u strane lige. Zamislite da Modrić ili Guardiola ne mogu igrati nikakve međunarodne utakmice, nego samo hrvatsku nogometnu ligu.