18. travnja 2024.

Ne postoji palestinski holokaust

Foto: protjerivanje Židova iz muslimanskih zemalja (1948-1967) - K. Lefs Juis

Njemačka policija istražuje palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa zbog njegove izjave za “palestinski holokaust” izrečene na tiskovnoj konferenciji u utorak u Berlinu s kancelarom Olafom Scholzom, tijekom koje je izjavio da je Izrael izvršio “50 holokausta” nad Palestincima od 1947. godine na osnovu zaprimljene kaznene prijave zbog mogućeg poticanja na mržnju te sada istražuje slučaj. Holokaust je sramotna činjenica, a njegovo osporavanje i omalovažavanje u Njemačkoj je kazneno djelo. No, njemačko ministarstvo vanjskih poslova je priopćilo da Abbas u ovom slučaju ima diplomatski imunitet premda Berlin ne priznaje Neovisnu palestinsku državu, a Scholz je to stajalište ponovio i tijekom Abbasova posjeta.

Palestinski holokaust izazvao bijes

Abbasove izjave, a koje Scholz nije odmah reagirao na tiskovnoj konferenciji već je samo pokazao zabrinutost, izazvale su bijes u Njemačkoj, Izraelu i drugim zemljama. Scholz je kasnije više puta osudio ovu izjavu.

Abbas ovim sigurno nije prikupio dodatne simpatije na svoju stranu. Umjesto da vrijeđa po Europi, mogao bi obići druge arapske zemlje gdje su Palestinci građani drugog reda? Postaviti pitanje zašto među arapskim zemljama na granicama su bodljikave žice i po čemu je onda izraelski zid prema Zapadnoj obali gori od ono što muslimanska braća rade jedni prema drugima? Sjetiti se kako su arapska braća protjerali 850.000 Židova iz njihovih domova.

Foto: granica Iraka i Saudijske Arabije – Aspenia Online