18. travnja 2024.

Foto: Alapjarat

15. studenoga 2021. mađarska je vlada odredila službenu cijenu osnovnih goriva na 480 HUF (1,18 eura) po litri. Dobar populistički potez koji je pomogao Viktoru Orbanu da ostane na vlasti i koji je bio hvaljen i u drugim zemljama kao borac za malog čovjeka. Zbog toga su stranci iz susjednih zemalja dolazi u Mađarsku na tank turizam. Napuniti svoje vozilo jeftinim gorivom i usput kupiti namirnice po povoljnim cijenama.

Zašto tank turizam više ne funkcionira?

Svaka regulacija cijena stvara pritisak na proizvođače i trgovce. Cijena je bila nedovoljna i oni su počeli poslovati s gubitkom. Zato je Orbanova vlada opet intervenirala i uvela da strana vozila moraju plaćati skuplje gorivo. Građani iz susjednih zemalja odmah su prestali dolaziti u kupovinu, a istovremeno samoposlužne pumpe su se morale biti zatvorene jer nisu mogle razlikovati strana vozila od domaćih. Europska komisija se protiv toga pobunila jer tom odlukom nisu svi građani Europske Unije ravnopravni, ali nije mogla ništa promijeniti.

No niti ta mjera nije bila dovoljna za smanjenje gubitaka naftaša, pa je vlada 30. srpnja promijenila svoju odluku. Sada regulirane cijene mogu koristiti samo osobni automobili mađarskih registarskih oznaka, poljoprivredni strojevi i taksi vozila.

Regulacija cijena je postepeno dovela do nedostatka goriva u Mađarskoj i to ne samo u cestovnom prometu, već i u zrakoplovstvu, uključujući hitne službe.

500 malih benzinskih postaja u Mađarskoj najavilo zatvaranje u znak prosvjeda radi neisplate državne potpore vezane uz regulirane cijene osnovnih goriva na koju su imale pravo. Osim toga naftna kompanija MOL već im je prije smanjila količinu isporučenih goriva za 50 posto tako da neke nemaju skoro išta za prodavati. Kako bi spasili situaciju, mađarska vlada je u utorak 16. kolovoza objavila da će ih dodatno pomoć sa po 20 forinti (5 centi) po litri goriva prodanog po reguliranoj cijeni. Kao odgovor na potez Vlade, Udruženje vlasnika malih benzinskih pumpi odlučilo je otkazati najavljeni protest.

Istovremeno izvršni direktor međunarodne tvrtke Trustair Aviation koja se bavi prijevozom pacijenata, rekao je da u srijedu 17.8. zbog nedostatka kerozina u zračnoj luci u Debrecenu nisu mogli prevesti stranog pacijenta. Naftna kompanija MOL najavila je da će do 26. kolovoza ograničiti isporuke kerozina zračnoj luci u Debrecenu te će isporučivati ​​gorivo samo za već ugovorene zračne veze.