18. travnja 2024.

Foto: Daily Wire

Kakav konzervatizam. Nakon što sam na jednoj besplatnoj platformi pogledao vrlo zanimljiv dokumentarac „Što je žena?“ nastao iz pogleda jednog modernog američkog konzervativca Matt Walsha odlučio sam malo proučiti pozadinu svega toga.

Prihvatljivi konzervatizam/ Tko stoji iza filma?

Iza filma stoji tvrtka „The Daily Wire“, koju je 2015. osnovao poznati komentator Ben Shapiro zajedno s redateljem Jeremyjem Boreingom. Na početku njihovog puta uvelike im je pomogla financijska injekcija Dana i Farrisa Wilksa, američkih poduzetnika u naftnoj industriji. U roku od nekoliko godina Daily Wire je postala jedna od najvećih desničarskih medijskih kompanija. Trenutačno su 55. medijska kuća u SAD-u, sa prihodima oko 25 miliona dolara. Imaju oko 900.000 pretplatnika za svoje sadržaje i 2,8 miliona pratitelja na YouTube kanalu. Ako ju uspoređujemo sa recimo Indeks.hr, po svim parametrima stoji lošije osim po prihodima, ali to se može lako objasniti veličinom tržišta i drugačijim poslovnim modelom.

Paralelno s medijskim izvještavanjem, te Internet novine objavljuju i podcaste svojih komentatora, među kojima su primjerice osnivač Ben Shapiro (5. najpopularniji podcast u SAD-u), Matt Walsh, Michael Knowles ili Andrew Klavan. Ove su emisije vrlo uspješne – primjerice, YouTube kanal Bena Shapira ima približno 4,7 milijuna pretplatnika.

Strategija na društvenim mrežama

Što se promocije na društvenim mrežama tiče, The Daily Wire odabrao je nesvakidašnju strategiju – njihov Instagram profil koji prati gotovo dva milijuna ljudi, spaja naslove odabranih vijesti s vicevima ili memovima vezanim uz navedene događaje. Stil javnog nastupa jednog od komentatora portala, Matta Walsha, inherentno je povezan s humorom. On pozornost medija nerijetko privlači “trollanjem” kada obavlja javno vidljivu aktivnost koja nadilazi okvire običnog političkog komentatora pri čemu ne štedi ni republikanske kandidate poput Dr. Oza kojeg proziva za potporu pobačaja.

U lipnju 2021. demokratkinja Alexandria Ocasio-Cortez okrivila je administraciju Donalda Trumpa za činjenicu da kuća njezine bake na otoku Porto Rico nije popravljena ni nekoliko godina nakon uragana Maria. Walsh joj je odgovorio organiziranjem prikupljanja sredstava za popravak kuće, prikupivši preko 100.000 dolara u prvom danu. Ocasio-Cortez je odbila novac, ali Walshu je taj čin privukao veliku pozornost.

Walshove daljnje akcije i konzervatizam

Poslije uspjeha te inicijative Walsh je krenuo u daljnju akciju. U Virginiji u jednom od tamošnjih školskih okruga postoji uvjet da roditelj može govoriti tijekom sastanka odbora samo ako je građanin Virginije. Želeći izraziti svoju zabrinutost oko rodne politike školskog okruga, Walsh je u rujnu 2021. unajmio imanje u Virginiji na nekoliko dana, održao govor i zatim iselio se iz Virginije. Naravno, cijelo vrijeme se na društvenim mrežama hvalio državljanstvom te savezne države.

Provokacije i u dječjim knjigama

Svoje provokacije Walsh je nastavio objavljivanje dječje knjige u ožujku ove godine, „Johnny the Walrus (Johnny – Morž)“, čija priča govori o malom dječaku koji se voli igrati morža. Međutim, njegova majka to pogrešno shvaća i Johnnyja počinje odgajati kao morža. Paralela je jasna. Zbog velikog uspjeha knjiga je jedno vrijeme čak postala najprodavanija knjiga u kategoriji LGBTQ+ knjiga. Walsh je to u potpunosti iskoristio, podsjetivši svoje kritičare da je, budući da je doslovno najprodavaniji autor knjiga s LGBT tematikom, “svaka kritika na njegov račun ili njegov rad homofobna”.

Autor i naslovnica knjige

Paralelno sa svim tim aktivnostima Walsh se pozabavio rodnim pitanjima u uspješnom dokumentarcu „What is a Woman? (Što je žena?)“, koji je premijerno prikazan 1. lipnja 2022. (premijera je namjerno tempirana za početak mjeseca Pridea). Film u kojem Walsh pita druge što misle da znači riječ “žena” i pri tome ismijava rodnu ideologiju raznih stručnjaka i laika, postao je jedan od gledanijih filmova i bez pozornosti mainstream medija.

Jasno je da The Daily Wire neće uskoro zaustaviti svoju ekspanziju. Produkcija The Daily Wirea više nije ograničena na vijesti, publicistiku i političke emisije. Između ostalog, obećavaju ekskluzivne sadržaje poznatog kanadskog psihologa i pisca Jordana Petersona, a od 2023. žele stvarati i produkcije za djecu u što planiraju uložiti 100 miliona dolara.

Pokušavaju provesti ideju konzervativne ekspanzije na područje zabave i kulture fokusiranjem na mladu publiku koju ne interesiraju političke bitke. Po njima ljude prvenstveno oblikuje kultura u kojoj žive, te smatraju da rješenje nije u tome da konzervativci jednostavno bojkotiraju kulturnu produkciju koja je u suprotnosti s njihovim vrijednostima.