18. travnja 2024.

Kamate i rast /Trava kod susjeda nije zelenija

Foto: MINA

Cijela Europska Unija se suočava s ogromnim povećanjem cijena. Rastu cijene hrane, goriva, energije, ali i usluga. To predstavlja velik pritisak na proračune kućanstava. Dodatan uteg domaćinstvima se događa, jer banke podižu kamate na kredite. U Hrvatskoj još ne, ali u nekim zemlja da (Poljska, Mađarska, Češka, Rumunjska npr.). To podizanje kamata su naročito osjetile zemlje koje nisu u Euro zoni i ne planiraju za sada ulazak. Razlog tome je što monetarnu politiku tih zemalja određuju lokalne nacionalne banke.

Čije su kamate najviše?

Dugo već Poljaci imaju najviše kamate na hipotekarne kredite (trenutačno je kamata na kredite u Poljskoj PKO Banci 9,5 %), no Mađari su prošli tjedan doslovno šokirali tržište. Njihova narodna banka naglo je podigla ključnu kamatnu stopu na 7,75 posto. Razlog tome je bio pad forinte na rekordno nisku razinu i nagli rast inflacije koja doseže povijesne maksimume. Prema nekim procjenama, ta kamata bi se trebala popeti na devet posto. Sada se postavlja pitanje što to znači za prosječnog Mađara. Trenutačno kamata na hipotekarni kredit u OTP banci u Mađarskoj je 7,9 %, ali neće takva dugo još ostati. Kolika će biti ovisi najviše o Orbanu koji će i to vjerojatno probati umjetno regulirati.

Rast kamata i cijene nekretnina

Česi na tome stoje neznatno bolje. Kod njih je trenutačna kamata na kredit u vodećoj ČSOB banci 6,5 %, a očekuje se da će na jesen biti iznad 7%, a krajem ove ili početkom sljedeće godine stope bi mogle porasti i do 10 posto. Zbog toga je tržište nekretnina u dodatnoj opasnosti od kolapsa. Već sada su nekretnine zbog svojih cijena nedostupne nekim skupinama stanovništva, pogotovo mladim obiteljima (naročito u većim gradovima kao što su Prag, Brno, Česke Budejovice), a skuplji krediti će ih učiniti još nepristupačnijima. Kamate na hipotekarne kredite bile su do prijelaza 2016./2017. u Češkoj i Slovačkoj (koja je u Eurozoni) na istoj razini od 1,85 %. No od tada su se kamate u Slovačkoj spustile ispod jedan posto, dok su u Češkoj rasle. Ovdje treba napomenuti da je Slovačka zaštićena eurom, koji je pod kontrolom Europske središnje banke, koja štiti koliko je moguće da ne dođe do rasta cijena hipoteka. Češka narodna banka već je istaknula da je tržište nekretnina precijenjeno za otprilike 40 posto. Ako se visoke stope na hipotekarne kredite kombiniraju s recesijom, cijene nekretnina mogu se srušiti ne samo u Češkoj, već i u drugim zemljama koje imaju i niže kamate.