18. travnja 2024.

Nakon jako dugog čekanja – čak tri mjeseca nakon prvotno najavljenog roka – Apple konačno izbacuje aplikaciju Apple Music Classical. Time ljubitelji klasične glazbe više neće morati čekati kako bi saznali o toj nadolazećoj usluzi iz Appleove radionice.

U praksi, ovo je nasljednik usluge Primephonic koju je Apple kupio još 2021. godine. Tada je Oliver Schusser, potpredsjednik Apple Musica i Beatsa izjavio: “Volimo i duboko poštujemo klasičnu glazbu, a Primephonic je omiljen među klasičnim entuzijastima. Zajedno ćemo Apple Musicu donijeti nove značajke povezane s klasičnom glazbom, a u bliskoj budućnosti ćemo donijeti samostalno klasično iskustvo koje će doista biti najbolje na svijetu.“

Apple tvrdi da će nova platforma ponuditi najveći katalog klasične glazbe na svijetu, koji sadrži 5 milijuna kompozicija. Biti će tu od novih izdanja remek-djela do tisuća ekskluzivnih albuma. Svaka snimka biti će popraćena potpunim i točnim podacima s detaljima o tome što se trenutno reproducira. Osim toga korisnicima će biti dostupne tisuće detaljnih biografija skladatelja.

Zanimljivo je da je Apple uspio nabaviti portrete slavnih skladatelja poput Ludwiga van Beethovena, Frédérica Chopina ili Johanna Sebastiana Bacha u visokoj rezoluciji, koristeći umjetničke reference i palete boja iz razdoblja u kojima su navedeni skladatelji živjeli i stvarali. S vremenom će se broj takvih portreta samo povećavati.

Samo nadam se ne takvim fotografijama
Foto: Pocket-lint

Kompozicije će se moći pretraživati ​​ne samo po osnovnim naslovima ili imenima skladatelja, već i po dirigentima ili kataloškim brojevima. S tehničke strane očekuje se ​​podrška za Dolby Atmos surround zvuk i streaming bez gubitaka kvalitete u 192 kHz/24-bit Hi-Res. Što se tiče dostupnosti, nova će aplikacija biti dostupna za besplatno preuzimanje od 28. ožujka.

Nažalost usluga će zahtijevati će iOS 15.4., što znači da se neće moći koristiti na starijim uređajima. Druga šteta je što će aplikacija za Android uređaje doći u neko dogledno vrijeme. Kada, još se ne zna.

Osobno bih volio da aplikacija bude dostupna proizvođačima Hi-Fi uređaja jer pravi audiofil ne smatra telefon referentnim izvorom kvalitetnog zvuka jedino ako div iz Cupertina ne planira izaći na tržište sa vlastitim iAudio muzičkim sustavom.