18. travnja 2024.

15. ožujka je međunarodni dan zaštite potrošača. Proglašenje Svjetskog dana zaštite prava potrošača inicirala je Međunarodna organizacija potrošačkih sindikata (IOCV), čije je smjernice Opća skupština UN-a usvojila 1985. godine. One sadrže načela osam prava potrošača i daju okvir za jačanje nacionalnog potrošača. politike zaštite. Prava potrošača uključuju pravo na zadovoljenje osnovnih potreba, pravo na sigurnost, pravo na informiranost, pravo na izbor, pravo na obranu svojih interesa, pravo na naknadu štete, pravo na obrazovanje potrošača i pravo na zdrav okoliš.

Istovremeno velike korporacije bez obzira što se hvale svojim društveno-odgovornim ponašanjem zapravo ne mare za potrošače. Oni su za njih samo stoka sitnog zuba. Tako je Hewlett-Packard (HP) bez upozorenja radikalno intervenirao u rad svojih pisača. Brojni vlasnici počeli su se žaliti da su njihovi uređaji odjednom prestali koristiti neslužbene tintne uloške i tonere, iako su do sada ih koristili bez problema. Očigledno je krivo najnovije ažuriranje softvera.

Slični slučajevi pojavili su se već nekoliko puta posljednjih godina. Iako nije poznato kada je točno HP počeo distribuirati ovo ažuriranje, čini se da to čini postupno. Do sada su pogođeni HP-ovi pisači samo upozoravali korisnike na neoriginalne spremnike. Poruka upozorenja govorila je o potencijalno nižoj kvaliteti ispisa. Jasno da je to često laž i da kupcima nije često bitna kvaliteta štampe, već cijena korištenja. Međutim, bitna je činjenica da je vlasnik pisača imao mogućnost ignorirati upozorenje i nastaviti koristiti uređaj unatoč ugradnji alternativnog uloška koji nije odobrio proizvođač.

Prigovori su se počeli javljati krajem prošle godine. Međutim, trenutno se čini da je HP odlučio blokirati spremnike za veliki broj modela u isto vrijeme. Sada umjesto upozorenja korisnici vide samo informaciju da su umetnuti ulošci blokirani jer njihova elektronika ne dolazi od HP-a. Pisač dalje obavještava vlasnika da je dizajniran za rad samo sa službenim HP-ovim spremnicima.

GIF: scena iz filma Office Space

HP korisnička podrška potvrdila je da je blokiranje neoriginalnih spremnika kao rezultat najnovijeg ažuriranja softvera koje se isporučuje na sve pisače koji podržavaju značajku koja se zove dinamička sigurnost. Uređaji koji podržavaju dinamičku sigurnost preuzimaju ažuriranja automatski, ako su postavke tako postavljene. Automatska instalacija ažuriranja obično se može onemogućiti u postavkama pisača, ali time možete izgubiti neke značajke. Primjerice web usluge neće biti dostupne.

Zato ako želite spriječiti ovaj problem, krenite čim prije u akciju. Točne upute kako spriječiti autmatsko aktualiziranje može se pronaći u uputstvu za uređaj.