18. travnja 2024.

Ostaci komunističkog nasljeđa su najpoznatija atrakcija Varšave

“Ukinut ćemo Disciplinsku komoru Vrhovnog suda kakva trenutno postoji i time će predmet spora nestati”, rekao je poljski premijer Kaczyński. (Disciplinska komora odlučuje o položaju sudaca i tužitelja, o njihovom kaznenom progonu i mogućem pritvoru. ). Nadalje je naglasio da će navedena komora biti ukinuta, ali ne zbog odluke Suda EU, jer ovu odluku čelnik stranke PiS ne priznaje. Kao razlog ukidanja komore navodi zato što ona nije ispunila svoje obveze.

Sredinom srpnja Sud EU naložio je Poljskoj da odmah prestane primjenjivati ​​svoja pravila o Disciplinskoj komori Vrhovnog suda. Izjavio je da komora “ne pruža sva jamstva nepristranosti i neovisnosti, a posebno nije zaštićena od izravnog ili neizravnog utjecaja poljskih zakonodavnih i izvršnih tijela”. Poljska je imala rok do 16. kolovoza ispuniti odluku suda EU-a inače bi se mogla suočiti s velikim kaznama.

Slučaj Disciplinske komore dio je šireg spora između Bruxellesa i Varšave posljednjih nekoliko godina oko reforme pravosuđa. Prema poljskoj vladi, namjera reforme je povećati učinkovitost sudova i osloboditi ih ostataka komunizma. Kritičari reforme krive je zbog jačanja političkog utjecaja sadašnje vlade na pravosuđe i ograničavanja neovisnosti sudstva. Zbog toga smatraju da i ukidanje Disciplinske komore neće ukloniti utjecaj vlasti na sudbenu vlast i zadovoljiti Sud EU. Jednako tako su upitne i sve dosadašnje odluke te komore kao i njihova legalnost.

Problem je što kad poljski predsjednik kaže “ukinuti ćemo” to ne znači odmah nego kada mu se bude prohtjelo. Vjerodostojan je u svojim obećanjima poput brojnih drugih istočnoeuropskih političara koji ispunjavaju samo ono što im odgovara i jedino što Europskoj komisije stoji na raspolaganju je da mu zavrne dotok novca.

U svakom slučaju svađa Brussella sa Varšavom ovim nije gotova.