18. travnja 2024.

Sudoku - Foto by Pedro Vera

Malo tko zna da je to naziv na japanskom, popularne matematičke zagonetke Sudoku za čiji današnji izgled je zaslužan Maki Kaji koji je 1986. uveo inovacije u odnosu na originalnu ideju Howarda Garnsa i stvorio današnji izgled i pravila.

Godine 1997. hongkonški sudac Wayne Gould vidio je djelomično dovršenu zagonetku u jednoj japanskoj knjižari. Znajući da britanske novine imaju dugu povijest objavljivanja križaljki i drugih zagonetki, promovirao je Sudoku u The Times, koji ga je prvi puta objavio 12. studenog 2004. nazvavši ga Su Doku. Sudoku je u vrlo kratkom roku od objave u britanskim novinama postao globalni hit. Ubrzo počinje izlaziti u svim britanskim novinama, a već 1. srpnja 2005. Sky One emitira prvo TV natjecanje „Sudoku Live“. Slijede kompjuterske igrice, časopisi i tko zna koji sve proizvodi posvećeni samo Sudoku slagalicama.

Da je Sudoku slagalica koja stvara ovisnike mogu vam reći iz prve ruke jer sam mnoge sate proveo rješavajući ga. Zbog toga me i rastužila vijest o smrti gospodina Kajia 10. kolovaza 2021., te ovu objavu posvećujem upravo njemu u spomen.

安らかに眠る