18. travnja 2024.

Foto: AFP

Za razliku od kopna, more se slabo nadzire i postoje ljudi koji su skloni iskorištavanju takvih propusta u sustavu. Nedavno istraživanje je pokazalo da se oko ¾ industrijskog ribolova odvija bez ikakvog javnog nadzora. To ne znači da je ¾ ulova ne prijavljeno, ali postoji opravdana sumnja da se veliki dio ne evidentira, naročito u zemljama sa slabijim nadzorom. Neki procjenjuju da ilegalan ulov iznosi 20 %. To je važno ne samo zbog poreza već radi utvrđivanja točnih podataka o stanju ribljeg fonda. Osim toga ribari koji tako rade nemaju često zaštitu u slučaju nesreća, ali niti od maltretiranja vlasnika brodova.

Do sada su se organizacije za nadzor ribolova u potpunosti oslanjale na sustave automatske identifikacije (AIS). AIS je sustav za obalno kratkometno praćenje brodova i pomorskog prometa. Njime brodovi međusobno razmjenjuju podatke (zastavu broda, vrstu, status, brzinu, smjer, dužinu i širina broda, gaz, destinaciju i vrijeme). Podaci koji se emitiraju s plovila mogu otkriti sumnjivo lutanje, skretanje s planiranog kursa ili susreti s plovilima uključenim u ilegalan ulov ribe. Mogu ukazivati ​​na prekrcaj koje ilegalnog ulova pod krinkom punjenja goriva.

No kako se pokazalo s vremenom, sustav definitivno ima nedostataka. S jedne strane lako je jednostavno i jednostavno onesposobiti uređaj, a s druge strane, plovila često ostaju bez signala. Osim toga propisi koja plovila moraju koristiti AIS razlikuju se od zemlje do zemlje.

Kako bi utvrdili stvarna kretanja plovila, analitičari su koristili modele dubokog učenja i usporedili s javno dostupnim podacima. Kombinirajući satelitske snimke i GPS podatke s radarskim i optičkim slikama tijekom pet godina, istraživači su identificirali plovila koja nisu emitirala svoje položaje. Zatim su korišteni algoritmi strojnog učenja kako bi se utvrdilo koja su od tih plovila vjerojatno bila uključena u ribolov.

Otkriveno je kako brojna plovila nisu bila vidljiva na javnim nadzornim sustavima, unutar mnogih morskih zaštićenih područja. Također je utvrđen značajan broj plovila u vodama zemalja za koje se ranije mislilo da imaju malo ili nimalo ribolovnih aktivnosti.

Foto: GFW

Kako se pokazalo, mjesta koja su do sada pokazala minimalnu aktivnost zapravo su prilično aktivna. To su morska područja uglavnom u južnoj i jugoistočnoj Aziji te uz sjevernu i zapadnu afričku obalu. Nije čudno vidjeti kinesku ribaricu u Gvinejskom zaljevu u takvoj aktivnosti jer upravo Kina najviše dopušta tako nešto. Neke zemlje se protiv toga bore da plijene ili uništavaju ribarske brodove koji love bez dopuštenja njihovoj ribolovnoj zoni.

S daljnjim razvojem umjetne inteligencije i algoritama biti će u budućnosti moguće predvidjeti aktivnosti potencijalnih ilegalnih ribara i umiješati se prije nego što se ulov dogodi. Pomoći u iskorjenjivanju ilegalnog ribolova, očuvanju morskog života i ponovnom uspostavljanju ravnoteže u morskim ekosustavima.

Foto: Indie Wire