18. travnja 2024.

Foto: Weare Iowa

Izbori za predsjednika SAD-a se brzo približavaju. Vjerojatno će se sučelit će sedamdesetsedmogodišnji bivši predsjednik i osamdesetjednogodišnji sadašnji. Dva čovjeka s iskustvom iz ovalnog ureda. Trenutačno prema istraživanjima veće šanse ima Trump jer je Biden zbog svog zbunjujućeg ponašanja barem posljednjih godinu dana gubio potporu javnosti. To ide na ruku Trumpu, koji međutim ulijeva strah u kosti mnogim zapadnim političarima.

Administraciju Donalda Trumpa od 2017. do 2021. obilježila je veliku transformaciju američke unutarnje i vanjske politike. Sjedinjene Države povukle su se iz niza međunarodnih ugovora, na čelu s Pariškim klimatskim sporazumom. Trump je dao revidirati Sjevernoameričku slobodnu trgovinsku organizaciju (NAFTA) kako bi se stvorila USMCA. Priznao je Jeruzalem kao glavni grad Izraela i produbio trgovinski rat s Narodnom Republikom Kinom.

Kontroverzan je bio i njegov odnos prema autoritarnim režimima. Ponosio se samitom s Kim Jong-Unom u Singapuru koji ništa novog nije donio. Održao je sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bez nekog rezultata. Povukao se iz nuklearnog sporazuma s Iranom. U praksi je Donald Trump nastojao poništiti postignuća svog prethodnika Baracka Obame.

Bivši predsjednik Sjedinjenih Država dospio je u središte pozornosti prošlog lipnja, kada je savezni sud u Miamiju objavio optužnicu protiv njega. Riječ je među ostalim, o postupanju s povjerljivim materijalima o nacionalnoj sigurnosti. Audio snimka sastanka otkrila je da se razmetao povjerljivim dokumentima.

Osim toga, u rujnu je sud u New Yorku presudio da su Trump, njegovi sinovi i Trumpova organizacija prevarili banke i druge institucije napuhavanjem vrijednosti njihove imovine i neto vrijednosti kako bi dobili bolje uvjete zajmova i osiguranja. Među imovinom s netočnim vrijednostima su, primjerice, njegova rezidencija u Mar-a-Lagu na Floridi ili penthouse u neboderu Trump Tower na Manhattanu.

Foto: Politico

Trump je dijelom osvojio svoje predsjedništvo proglasivši se milijarderom koji je sve sam stekao tvrdeći da njegov otac mu nije dao gotovo nikakvu financijsku pomoć. No novinarska istraga je pokazala kako je sudjelovao u sumnjivim poreznim shemama tijekom 1990-ih uključujući slučajeve izravne prijevare, koje su uvelike povećale bogatstvo koje je dobio od svojih roditelja. S jedne strane je dobio od roditelja na stotine miliona dolara, a s druge strane pomogao u podcjenjivanju vrijednosti imovine sve kako bi izbjegli plaćanje poreza.

Foto: NYT

Najveći problem Trumpa su mu trenutačno odluke glavnih izborni dužnosnika Colorada i Mainea koji su ga diskvalificirali iz predizbora na temelju 14. amandmana američkog ustava, koji zabranjuje “pobunu”. Pritom je mislio na napad na Capitol početkom 2021. godine, kada je mnoštvo pristaša tadašnjeg američkog predsjednika upalo u zgradu Kongresa i prekinulo zajednički sastanak oba doma na kojem su potvrđeni rezultati predsjedničkih izbora na kojima je pobijedio Joe Biden. Napad na Capitol Hills je tada rezultirao sa pet mrtvih.

Zbog ovog događaja istražuje se i sam Trump, jer je prema federalnim tužiteljima poticao svoje pristaše na takvo ponašanje. Odbor Predstavničkog doma koji istražuje incident napisao je u pismu bivšem predsjedniku, da je prikupio dovoljno uvjerljivih dokaza da smatraju da je Trump osobno organizirao i nadzirao napore da se ponište ishodi predsjedničkih izbora 2020. i spriječi miran prijenos vlasti.

Vrhovni sudovi američkih država Colorado i Maine kojima vlada Demokratska stranka presudili su da bivši republikanski predsjednik se ne smije kandidirati na predizborima na njihovim teritorijima. Kako nije jasno mogu li takve odluke donijeti, u veljači će cijeli slučaj razmotriti Vrhovni sud SAD-a. U slučaju neuspjeha Trumpa na Vrhovnom Sudu SAD-a i druge države bi mogle donijeti takve odluke.

Izbori će započeti takozvanim predizborima koji će se prvo održati u Iowi 15. siječnja, zatim je na redu 23. siječnja New Hampshire, a 3. veljače u Južna Carolina. Upravo je u Južnoj Carolini Joe Biden nadmoćno dominirao predizborima Demokratske stranke 2020.

Ali predizbori nisu jedini način da se kandidat uvede u utrku. Opcija je i predizborni skup na kojem članovi stranke biraju svog favorita. Konačna odluka za Republikansku stranku bit će donesena između 15. i 18. srpnja, kada se republikanski delegati i dužnosnici sastaju u Milwaukeeju kako bi službeno odredili pobjednika stranačkih predizbora.

Ono što je zanimljivo kod pristalica Trumpa i brojnih drugih populista je što se deklariraju da su patrioti koji vole svoju zemlju, a zapravo glasaju za osobe koje stalno imaju iza sebe afere vezane uz financijske zloupotrebe. Orban, Babiš, Berlusconi, Plenković su samo neki takvi europski političari.

Foto: France 24