18. travnja 2024.

Iz Koreje ne dolaze samo telefoni i televizori

Foto: korejski glavni tenk K2 Crna pantera

Rat u Ukrajini je probudio iz nekog polusna industriju oružja u cijelom svijetu i značajno promijenile trendove u trgovini oružjem. Europske zemlje su ispraznile svoje zalihe i sada traže dobavljače koji im mogu brzo izaći u susret. Istodobno, tradicionalni izvoznik Rusija više nije sposobna konkurirati na tržištu jer treba nadoknaditi gubitke na fronti, a i više joj nisu dostupne niti sve komponente. Osim toga neke zemlje više ne žele kupovati oružje od nje iz političkih i sigurnosnih razloga.

Jedna od zemalja koja je najbolje iskoristila tu priliku je Južna Koreja. Desetljeća napetosti na Korejskom poluotoku potaknula su razvoj vlastite industrije oružja. Korejski su sustavi kompatibilni s onima koje koristi NATO, a njezin relativno neutralan nastup na međunarodnoj sceni otvara joj mnoga vrata u isto vrijeme. Izvršni potpredsjednik Hanwha Aerospace Kim Dae-young pohvalio se u izjavi Financial Timesu riječima: “Jedna smo od rijetkih tvrtki u svijetu koja može isporučiti konvencionalne sustave naoružanja brzo i učinkovito. U globalnoj obrambenoj industriji, vidimo se kao glavni igrač koji će ispuniti zahtjeve ključnih regija.” Tvrtka proizvodi samohodne haubice K-9, raketne bacače Chunmoo, samohodni automatski minobacački sustav od 120 mm, oklopni transportera K200 i drugo. Sada proširuju proizvodne kapacitete i uvelike uvode robote u proizvodnju sposobne za kontinuirani rad. Dionice tvrtke su samo u prošloj godini porasle za dvije trećine.

K-9 Foto: Army Technology

Ovogodišnja analiza Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) smjestila je Južnu Koreju među deset najvećih svjetskih izvoznika oružja u posljednjih pet godina. Dok je od 2013. do 2017. udio vojne tehnike u ukupnom izvozu iznosio 1,3 posto, u posljednjem razdoblju porastao je na 2,4 posto. Ministarstvo obrane Južne Koreje izvjestilo je da je izvoz oružja iz te zemlje prošle godine porastao na 17 milijardi dolara, u odnosu na 7 milijardi samo godinu dana ranije. Prema istraživanju tog istog instituta, zemlja je među izvoznicima s najviše dogovorenih ugovora. Očekuje se da će Seul isporučiti gotovo tisuću tenkova u nadolazećim godinama, više od Sjedinjenih Država i Kine.

U proteklom petogodišnjem razdoblju najveći korejski kupci su bile zemlje iz regije: Filipini, Indija i Tajland. Međutim, trenutačno je najveći kupac Poljska, koju je rat u Ukrajini i prijetnje od strane Rusije natjerao na velika ulaganja u obranu. Varšava je prošle godine potpisala ugovor o nabavi više od šest stotina haubica K9 i gotovo tisuću tenkova K2 od Hyundai Rotema. Dio naoružanja će se uvesti, dok će se ostatak proizvoditi u Poljskoj na osnovu licence od 2026. godine. Varšava je uz to naručila raketne bacače Chunmoo i napredni laki trenažno/borbeni zrakomplov FA-50 (KAI T-50) koji su već dijelom isporučeni (i Hrvatska je u nekom trenutku uvažovala o kupnji tih letjelica). Cijela ta kupnja vrijedna je 13,7 milijardi dolara i najveća je u povijesti korejske vojne industrije. Seul se sada boji da vlada Donalda Tuska ne odustane od kupovine dogovorene u vrijeme vlade bivše stranke Prava i pravde (PiS).

Južna Koreja nudi zemljama koje žele razviti obrambene sposobnosti i vlastitu industriju atraktivne uvjete za financiranje velikih kupnji uz pomoć državnih zajmova i transfera tehnologije. Očito se nada da će, ako divovski poljski posao završi uspješnim, privući više kupaca iz Europe. Češka, Rumunjska, Slovačka, Finska, Estonija, Latvija, Norveška, Litva i druge zemlje su zainteresirane za kupnju njihovih obrambenih proizvoda, a Poljska je trenutno izlog za korejski izvoz.

Ta azijska država nastoji potaknuti izvoz oružja u trenutku kada aktivno vodi i nuklearnu izvoznu diplomaciju, u kojoj veliku ulogu ima i Poljska, ali i Češka gdje nastoji pobijediti na natječaju za izgradnju nuklearne elektrane u Dukovanyu. Seul sada traži nove sektore koji će nadoknaditi pad izvoza čipova.

Istodobno, Seul se ne fokusira samo na Europu, već se pokušava etablirati i na Bliskom istoku. Na primjer, već je dobio narudžbu za prodaju K9 u Egipat i Chunmoo raketne bacače u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji. Rijad je drugi najveći svjetski kupac oružja nakon Indije, a trenutno postoje informacije da bi Južna Koreja željela s njim uspostaviti puno veću suradnju. Nagađa se uglavnom o isporukama raketnih sustava KM-SAM.

KM-SAM Foto: Missile defense advocacy alliance

Međutim, nisu svi zadovoljni korejskom strategijom izvoza oružja. Postoji opasnost da bi korejski izvoz oružja koji snažno podupire država mogao imati dugoročan negativan učinak na zapadnu obrambenu industriju, koja se ne može natjecati s cijenama, obujmom proizvodnje i rokovima isporuka. Osim toga, Južna Koreja se suočila s kritikama jer je iskoristila priliku rata u Ukrajini, ali nije dovoljno vojno podržala napadnutu zemlju. Seul odbija izvoziti oružje zaraćenim državama. Osim toga, njegov oprez je posljedica straha od Sjeverne Koreje, na koju Moskva ima veliki utjecaj. Predsjednik Jun Sok-Yol obećao je više pomoći Kijevu u ljeto. Wall Street Journal je u proljeće izvijestio da su stotine tisuća komada topničkog streljiva korejskog porijekla tamo poslane preko Sjedinjenih Država u sklopu tajnog sporazuma. Osim toga, moguće je da južnokorejska oprema i daljnje streljivo završilo preko trećih zemalja na ukrajinskom ratištu.