18. travnja 2024.

Foto: Česko 1

Poljski dućani u blizini granice s Češkom već su duže vrijeme suočeni s velikim brojem Čeških kupaca. Veliki broj Čeha tamo dolazi u kupovine prvenstveno prehrambenih zbog nižih cijena nego u vlastitoj zemlji. Jedan od razloga za niže poljske cijene je stopa od 0% PDV-a za osnovne namirnice, ali nije i jedini. Slično je i  Njemačkoj samo su tamo razlozi za niže cijene drugi. Česi sve više putuju u inozemstvo u potrazi za jeftinijom hranom i broj stranih kupaca u pograničnim trgovinama je jednak broju domaćih. Glavni razlog tome je inflacija i porast životnih troškova čeških građana koji sada sve više posjećuju Poljsku i Njemačku.

Poljski novinari su obišli Lidl u Poljskoj i Češkoj i utvrdili da je većina proizvoda u Poljskoj jeftinija. Ovo su cijene nekih proizvoda po redovitim cijenama.

ČeškaPoljska
Šećer 1 kg1,15 eura1,33 eura
Kruh 500 g0,94 eura0,55 eura
Banane 1 kg1,65 eura1,61 eura
Jabuke 1 kg1,65 eura1,09 eura
Rajčica 1 kg3,27 eura2,52 eura
Pileći file 1 kg9,47 eura5,49 eura
Krumpir 1 kg1,23 eura0,69 eura
Maslac 250 g2,06 eura1,66 eura
Mlijeko 1,5% 1 l0,86 eura0,76 eura
Biljno ulje 1 l2,06 eura1,75 eura
Brašno 1 kg0,74 eura0,5 eura
Jaja M 10 kom1,98 eura1,49 eura
Cijena na akciji u Lidlu je niža od one u tablici

Po uzoru na mnoge Čehe i sam češki premijer Petr Fiala je krenuo u kupovinu kruha, mlijeka, maslaca i ostalih osnovnih životnih namirnica kod susjeda Nijemaca kako bi provjerio kakva je stvarnost. Fiala je otišao u Waldsassen u Njemačkoj, koji je susjedan Chebu s njemačke strane. Za kontrolni otkup odabrao je devet artikala, među kojima su mlijeko, maslac, kruh, ali i čokolada, kečap, Nutella i Coca-Cola. Nabavna cijena bila je manje od 20 eura, odnosno oko 500 kruna. Kad je premijer nakon toga otišao u Cheb kupiti identične proizvode, otkrio je da su identični artikli skuplji za više od 60 kruna (nešto više od 2 eura).

Nakon iskustva “malog kontrolnog otkupa”, premijer je ponovio da će Vlada nastaviti s kontrolama i pritiskom na proizvođače i prodavače jer ne može utjecati na cijene. Rečeno je da će Fiala željeti čuti “javno objašnjenje” proizvođača, posebice međunarodnih tvrtki. Iako proizvođači i prodavači jednoglasno tvrde da su im marže primjerene, češke cijene ostaju više čak i s obzirom na kupovnu moć njemačkih potrošača.

Za svoj čin premijer je dobio kritike i podsmijehe oporbenih političara. Bivša ministrica rada i socijalne skrbi Jana Maláčová na društvenoj mreži je napisala: “Premijer Fiala je upravo saznao da u Njemačkoj postoji jeftinija i često kvalitetnija roba, često u većim pakiranjima. S 59 godina tek je shvatio da tržište neće sve riješiti. Zanima me kada će saznati da je već dvije godine premijer ove zemlje i da ga plaćamo da učini nešto po tom pitanju.” Njenoj kritici su se pridružili i drugi oporbeni političari, ali i predstavnici trgovačkih komora koji uvijek uspješno pronalaze objašnjenja kako su za više cijene krivi uvjeti poslovanja, a ne proizvođači ili trgovci.