18. travnja 2024.

Novi model predviđanja svjetlosnog onečišćenja

S porastom ljudske populacije, urbanizacije i industrijalizacije, sve je više izvora umjetne rasvjete na površini našeg planeta. To ne samo da prijeti mnogim životinjama, već i zdravlju ljudi. Iako je fenomen svjetlosnog zagađenja ili svjetlosnog smoga poznat već nekoliko desetljeća, tek je nedavno postao jedan od najvećih problema za astronomska promatranja. Prekomjerna emisija svjetlosti iz sve većeg broja izvora umjetne rasvjete čini promatranje noćnog neba sa Zemlje sve težim, a u nekim dijelovima svijeta gotovo nemogućim. Trenutno, s rastućim trendom ljudskih aktivnosti, važnost mjera za smanjenje razine svjetlosnog onečišćenja je jedan od prioriteta. Stoga je ključno ispravno tumačenje trenutnog stanja i predviđanje razvoja budućih događaja.

U prestižnom znanstvenom časopisu Nature Astronomy upravo je objavljen članak „A systematic light pollution modelling bias in present night sky brightness predictions“ tima znanstvenika iz Slovačke akademije znanosti na tu temu. Usredotočili su se na postojeći model predviđanja svjetlosnog onečišćenja i njegove nedostatke. Proučavajući problematiku utvrdili su da postojeći modeli ne uzimaju u obzir faktor koji značajno utječe na razinu svjetlosnog onečišćenja. Taj čimbenik koji utječe na širenje svjetlosnog onečišćenja je morfologija krutih čestica u zraku.

Svoja otkrića iskoristili su za razvoj novog i preciznijeg modela koji će omogućiti ispravnu interpretaciju saznanja dobivenih od postaja koje prate stanje noćnog neba i točnije predviđanje razine svjetlosnog onečišćenja. Znanstvenici su potvrdili svoju hipotezu kombinacijom teorijske analize, numeričkog modeliranja i kontroliranog eksperimenta.

Voditelj tima dr. Kocifaj je prilikom objave rada izjavio kako su implikacije ovog istraživanja bitne za tumačenje i daljnju upotrebu do sada prikupljenih podataka iz globalnih mreža za praćenje svjetline noćnog neba. Uočeno povećanje svjetline noćnog neba na mnogim lokacijama možda nije izravno povezano s povećanjem emisija svjetlosti iz gradova, ali po njemu može biti povezano sa svojstvima čvrstih čestica koje lebde u zraku.