18. travnja 2024.

Kompatibilnost aplikacija oduvijek je imala visoki prioritet za Microsoft i teško će se danas naći softver koji ima tako veliku i duboku prošlost kao što je Windows.

Kada se u prvoj polovici 1990-ih razvijao Windows 95, grafički operativni nisu postojala jasna pravila i lako se moglo dogoditi da neka aplikacija nije kompatibilna s nečim računalom ili sustavom.

Programeri koji su razvijali novu verziju operativnog sustava morali su računati na činjenicu da će dio softvera pokazati svakakva nestandardna ponašanja, a operativni sustav je trebao biti taj koji je trebao reagirati na sve. U to vrijeme kreatori aplikacije nisu mogli samo izdati online ažuriranje. Program je već prodan takav kakav je bio i gotov.

Pa kako je Microsoft to riješio?

Ideja je bila da svaki programer koji sudjeluje u razvoju novog OS mora isprobati bilo koja dva dostupna programa na tržištu i testirati njihovo ponašanje na vlastitom osobnom računalu. Ako primijeti bilo kakve probleme, trebao je samo ispuniti „bug report“ s opisom uočenog. U tu svrhu voditelj razvoja softvera je otišao u najveću trgovinu softvera u Seattlu i kupio poput nekog luđaka svaki program kojeg su imali u trgovini. Zatim se sa pretrpanim kombijem vratio se u sjedište Microsofta i sve ih stavio na veliki stol u korporativnoj kantini. Kada su pojedini zaposlenici išli na ručak, užinu ili kavu, zastali su za stolom i uzeli neki od programa na testiranje.

Zahvaljujući tome nijedan drugi operativni sustav iz tog vremena nije se ni približio enormnoj programskoj kompatibilnosti Windowsa 95.

Fenomen Windows 95

Windows 95 je bio prvi veliki i pravi Windows operativni sustav. To je osnovni model iz kojeg je kasnije sve nastalo. To je ujedno i najstariji sustav u kojem imate onaj “Windows osjećaj” pri korištenju, tako da ako možete raditi s današnjim Windowsima 10, vjerojatno biste bez problema radili i s Windowsima 95. Činilo bi vam se sve jako poznato.

Naravno, u sustavu možemo pronaći mnoge elemente čije nazive i namjenu znamo i nisu se mijenjali od nastanka kao što su Start, Explorer, Notepad, Paint, WordPad, Kalkulator (Calc) ili Dialer. Iako određene datoteke ili elementi sustava još uvijek imaju isto ime i rade iste stvari unutar sustava, to su najčešće nanovo redizajnirani elementi sustava. No ipak zadržali su homage svojim precima.

Jedan od najpoznatijih primjera koliko je Microsoft stalo do svoje prošlosti, ali i kompatibilnosti je rezervacija pogona (drive) A i B koji su izvorno bili povezani sa disketama. Jednako tako danas više nitko ne koristi modem za spajanje na telefonsku mrežu, ali Dialer je tu. Osim toga ikona najnovije verzije Dialera jednaka kao ona iz Windowsa 95.

Foto: Lawrence Parodi

Prije Windowsa 95, naravno, postojala je era Windowsa 1.0 do 3.1 (1985. do 1994.), kada Windows još nije bio operativni sustav u današnjem smislu, već je to bila samo grafička (prozorska) nadgradnja MS-DOS sustava. Iz tog doba potječu prečice ALT+TAB i ALT+ESC

Ono što se malo zna je da i najnoviji Windows sadrže identične datoteke koje je moguće naći u starijim verzijama operativnog sustava. Tako je u Windows 10 moguće naći još dvije datoteke iz verzije 95, a puno više iz kasnijih verzija OS-a. Zbog toga na najnovijim verzijama sustava mogu raditi programi stari deset i više godina.

U svakom slučaju Windowsi nas mogu i danas iznenaditi ne samo svojim plavim ekranom, već i zanimljivom prošlošću.