18. travnja 2024.

Ukrajina / Nikad nije kasno za reforme

Foto: OECD

Ukrajinski premijer Denis Šmihalj je u ponedjeljak 5.9.2022 u Bruxellesu nakon završetka 8. sjednice Vijeća za pridruživanje EU-Ukrajina izjavio kako ima ukrajinska vlada ima za cilj ispuniti sve uvjete za početak pristupnih pregovora s Europskom unijom do kraja ove godine. “Vlada i ukrajinski narod su ujedinjeni i odlučni dostići pristup u EU”, istaknuo je.

Naime nakon što je Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU nekoliko dana nakon početka ruske invazije i dobila je status kandidata za manje od četiri mjeseca zajedno s Moldavijom, mora ispuniti određene uvjeta prije nego što počnu službeni pregovori o pristupanju.

Ispunjavanje uvjeta priključivanju Europskoj uniji

Uvjeti uključuju, primjerice, intenziviranje borbe protiv korupcije i moći oligarha, borbu protiv gospodarskog kriminala, borbu protiv pranja novca, integraciju u jedinstveno područje plaćanja u eurima (SEPA), reformu javne nabave, reviziju carina, pojednostavljenje formalnosti u trgovini robom, promjenu industrijskih normi, pristupanje jedinstvenom tržištu, poboljšanje funkcioniranja pravosudnog sustava i jačanje neovisnosti medija, uspostavljanja automatske razmjene prethodnih carinskih informacija između Ukrajine i država članica EU-a kao učinkovitog instrumenta za borbu protiv carinskih prijevara, besplatan roaming između EU-a i Ukrajine, integraciju s jedinstvenim digitalnim tržištem EU-a, pristupanje Ukrajine zajedničkom tranzitnom sustavu (NCTC), potpisivanje sporazuma o pridruživanju Ukrajine programu LIFE koji ima za cilj rješavanja klimatskih promjena i izazova očuvanja okoliša, pristupanju Ukrajine satelitskom navigacijskom sustavu European Geostationary Navigation Overlay Service (EGNOS), pristupanje Ukrajine programima Kreativna Europa, Horizon Europe, EURATOM i EU4Health, izbjegavanje politizacije svih agencija koje rade na provedbi zakona, te dodatno poštivanje prava nacionalnih manjina i ljudskih prava.

Neke uvjete je već Ukrajina i ispunila, a vjerojatno će većinu njih do kraja godine jer trenutačno ne postoji u zemlji neka opcija koja bi se tome protivila. Time će napraviti veliki iskorak u svojoj krhkoj demokraciji i u kratkom roku barem legislativno približiti svojim zapadnim prijateljima u koje spada i Hrvatska.

Šteta što vlada Andreja Plenkovića koja ima većinu u Saboru nije tako posvećena reformi hrvatskog društva. Ovim tempom će Ukrajina ubrzo biti demokratičnija zemlja od Hrvatske, a mogla je i prije da su se manje bojali Rusa i oligarha.