18. travnja 2024.

Europska unija protiv Apple, Samsung, Xiaomi, Huawei, …

Foto: Pinterest

Ne tako davno, Europska unija je odobrila uvođenje jedinstvenog USB-C standarda za sve mobilne uređaje koji će se prodavati na njezinom teritoriju. No, čini se da planiraju ići i dalje. Europska komisija objavila je nacrt prijedloga direktive koji se tiče pametnih telefona i tableta zbog kojeg njihovi proizvođači neće biti sretni.

Europska unija i nova pravila za proizvođače

Europska komisija želi da se naši mobilni uređaji koriste dulje. Da bi to postigli žele nametnuti nova pravila za proizvođače. U prijedlogu se traži da baterije uređaja moraju biti izdržljivije i da njihov kapacitet poslije 1000 ciklusa punjenja ne smije pasti na razinu ispod 80%. Također ažuriranja softvera ne smiju imati nikakav negativan utjecaj na trajanje baterije.

Daljnji prijedlog koji će sigurno naljutiti proizvođače je servis uređaja i podrška servisa. Apple u SAD-u nudi mogućnost popravaka kod kuće, ali u Europi danas nema načina da se nabave originalni rezervni dijelovi izvan servisa. Jedino rješenje je odlazak u ovlašteni servis gdje će vam popraviti uređaj. No, nije svatko spreman platiti visoku cijenu za to, pa radije kupe novi uređaj što svakako nije ekološki prihvatljivo rješenje.

Europska komisija to želi spriječiti i nametnuti proizvođačima da za svaki svoj proizvod moraju do pet godina nakon izlaska na tržište osigurati najmanje 15 osnovnih komponenti. Baterije, zaslone, stražnje poklopce, utore za memoriju/SIM karticu i još mnogo toga.

Treba spomenuti i dio prijedloga koji govori o posebnom označavanju pametnih telefona i tableta. EK želi da proizvođači ovim proizvodima dodaju posebne oznake koje će govoriti o njihovoj otpornosti na vodu, prašinu, padove i naravno trajnosti baterije tijekom cijelog životnog vijeka uređaja. Ove oznake trebale bi sličiti načinu na koji se prikazuje energetska učinkovitost perilica rublja, televizora i perilica posuđa.

Cilj Komisije je smanjiti količinu elektronskog otpada, ali ako cijene dijelova budu previsoke, tada je pitanje hoće li ispuniti smisao. To je vrlo dobro vidjeti kod raznih kućanskih uređaja, ali i automobila kada cijena popravka je tolika da ih se ne isplati često popraviti. Možda bi rješenje bilo da donesu i pravilo da cijena rezervnog dijela ne smije koštati nekoliko puta skuplje od onog dijela koji se ugrađuje u proizvod prilikom proizvodnje. Tada bi građani kupovali nove uređuje samo kada bi im novi proizvodi ponudili nešto vrijedno, zanimljivo.