18. travnja 2024.

Foto: Reuters

Nakon što su 22. srpnja Ukrajina i Rusija zasebno su potpisale sporazum s Turskom i UN-om s ciljem okončanja ruske blokade i dopuštanja ponovnog izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke, ruski saveznici kao da ne žele pomoć. Kakvu igru igra Rusija?

Igra li Rusija ruski rulet

U sirijskoj luci Tartusu se usidrio prvi brod koji je isplovio iz Ukrajine u skladu sa sporazumom o obnovi morskog izvoza žitarica iz tamošnjih crnomorskih luka. Brod koji je 1. kolovoza isplovio iz ukrajinske luke Odesa trebao je iskrcati svoj teret (26.000 tona kukuruza) u Libanonu, ali je kupac odbio pošiljku zbog navodno loše kvalitete.

Zatim je brod otplovio do Turske gdje se usidrio 11. kolovoza i iskrcao dio tereta. Brod je potom krenuo prema Turskoj gdje je iskrcao ostatak svojeg tereta. Ono što je zanimljivo što je Sirija, ruski saveznik, prisiljena kupovati žito od Ukrajine s kojom je Kijev prekinuo diplomatske veze nakon što je Damask službeno priznao neovisnost i suverenitet dviju samoproglašenih proruskih republika u istočnoj Ukrajini. Očito Rusija nije sposobna opskrbljivati niti svoje saveznike.