18. travnja 2024.

Prvi put u povijesti znanstvenici su uspjeli stvoriti sintetski embrij bez oplođenog jajašca ili maternice. Znanstvenici s izraelskog Weizmannova instituta za znanost u svom eksperimentu nisu koristili spermu, jajašca ili maternicu i radili su isključivo s matičnim stanicama uzgojenim u petrijevoj zdjelici. Eksperiment se odvijao otprilike na način da su znanstvenici koristili naivne matične stanice miševa koje su nekoliko godina postupno uzgajali u Petrijevoj zdjelici. Nakon toga su te stanice podijeljene u tri različite skupine i stavljene u različite čaše. Prva skupina sadržavala je stanice koje su razvile embrionalne organe, dok su druge dvije bile tretirane “glavnim regulatornim genima izvanembrionalnih tkiva”. Za jednu skupinu to je bila posteljica, za drugu žumanjčana vrećica. Sve tri skupine stanica zatim su pomiješane u “umjetnoj maternici” (uređaja koji uzgaja embrije izvan maternice i koji su na institutu razvili za ovu svrhu poslije sedam godina rada) koja može kontrolirati tlak, omogućiti izmjenu kisika i simulirati prirodni protok hranjivih tvari na način na koji majčin krvotok dostavlja hranjive tvari posteljici. Od otprilike 10.000 stanica, njih 50 uspjelo se uspješno dalje razvijati. Nakon osam dana, u ovim sintetičkim embrijima formirani su svi potrebni organi, uključujući kucajuće srce, mozak, crijevni trakt i krvotok. Ispitivanje je zatim pokazalo da tako dobiveni embrij imaju 95% sličnosti s prirodnim embrijima miševa, te da se podudaraju s oblikom struktura i da su svi organi funkcionalni.

Studija otvara nova vrata razumijevanju načina na koji matične stanice stvaraju organe u embriju u razvoju. Osim toga, metoda koja se koristi za uzgoj sintetičkih embrija miševa mogla bi pomoći u stvaranju i uzgoju tkiva i organa namijenjenih transplantaciji u budućnosti.

Sintetski embriji nisu pravi, pa za sada nemaju potencijala razviti se u živu životinju, ali jednog dana niti to nije isključeno. Do tada istraživači vjeruju da bi nova metoda mogla pomoći u smanjenju potrebe za testiranjem i pokusima na živim životinjama. A jednog dana možda stvorimo i Androide.

Foto: Blade Runner

In a magazine you come across a full-page color picture of a nude girl.” He paused.
“Is this testing whether I’m an android,” Rachael asked tartly, “or whether I’m a homosexual?”