18. travnja 2024.

Foto: Tiloom

Portal Tris je u nedavnom članku koji je pisao neki anonimac pitao kako je moguće izgraditi 19 golf terena u Istri kada već i za postojeće korisnike nema dovoljno pitke vode. Valjda pisac smatra da je golf teren u Savudriji velikim dijelom kriv za tu krizu, pa se kao dežuran dušebrižnik priključio hajci koja se godinama sustavno vodi protiv tog sporta u Hrvatskoj.

Golf tereni i održivost

Mnogi golf tereni širom svijeta surađuju s organizacijama za zaštitu okoliša kako bi njihovi tereni bili održiviji. Očuvanje vode sve više postaje jedan od ključnih aspekata održivosti i profitabilnosti terena. Osim toga dobro upravljanje navodnjavanjem može pružit igračima kvalitetan travnjak koji izgleda sjajno i na kojem je pravo zadovoljstvo igrati.

Golf tereni su kao i sve poljoprivredne površine, ali i vrtovi oko kuća potrošači vode i to nitko ne spori. Pri tome za zalijevanje vrtova se najčešće koristi voda iz vodovoda (osim ako za to ne skupljaju kišnicu). S kakvom sve vodom se golf teren u Savudriji zalijeva, ne znam točno, ali je vjerojatno iz više izvora uključujući i vodovoda. Za velike poljoprivredne površine uglavnom koristi voda iz bunara, jezera ili vodotokova. Istovremeno mnoge poljoprivredne površine se niti ne natapaju, pa se često događa da je zbog suše slabiji urod. Taj problem nije ograničen samo na Istru, već je prisutan po cijeloj Hrvatskoj.

Dizajn golf terena

Kada se projektira golf terena, za njegov dizajn je od ključne važnosti razumjeti tokove vode na cijelom terenu radi što učinkovitijeg gospodarenja. U tu svrhu arhitekti smišljaju vodene površine (jezerca) na najnižim pozicijama na terenu kako bi akumulirali oborinske viškove ili iskoristili podzemne tokove kako bi ih kasnije iskoristili. Jednako tome i odabir vrste trave također igra vrlo važnu ulogu. Trave otporne na sušu pomažu uštedjeti vodu, a pri tome omogućuju dobru igru. Treći čimbenik je samo upravljanje navodnjavanjem. Glavna funkcija sustava svakog navodnjavanja je nadoknađivanje vode u tlu izgubljene zbog poniranja, isparavanja iz zemlje i transpiracije. To se najbolje postiže pravilnim odabirom i rasporedom prskalica.  Voda koja se koristi za navodnjavanje golf terena trebali bi prije svega biti prikupljena oborinska i podzemna voda, a zatim reciklirana iz kanalizacijskih sustava. Ako je takav kanalizacijski sustav daleko, tada bi idealno bilo iskoristiti vlastite otpadne vode.

Zbog svega toga bilo bi puno bolje da se ekološke udruge i zelene stranke uključe konstruktivnije u diskusiju oko te ili neke druge slične teme (spalionice na primjer) umjesto da apriori blokiraju sve projekte, a pri tome ne ponude potpuna rješenja. Kako produžiti turističku sezonu, povećati stalnu, a ne sezonsku zaposlenost, učiniti Hrvatsku atraktivnijom destinacijom.