18. travnja 2024.

Foto: Investopedia

Budućnost mnogih zemalja ne izgleda baš ružičasto. Tradicionalni znakovi dužničke krize ukazuju na rekordan broj zemalja koje su se našle u problemima. Venezuela, Afganistan, Šri Lanka, Libanon, Rusija, Zambija i Surinam već su nesolventni, a brojne druge zemlje već na rubu i nemaju novac. Rusija možda nije stvarno insolventna jer ima stalni priljev i novac od prodaje nafte i plina, a i smanjio se uvoz brojnih dobara, ali to je njen odgovor na sankcije. Neka propadnu investitori koji su ih kreditirali, kupovali vrijednosne papire. Vi ste nam zamrznuli sredstva širom svijeta, pa sad plačite.

Novac u rukama

Svima je jasno da će i Ukrajina nakon invazije od strane Rusiju morati restrukturirati svoj dug. Očekuje se da će kriza nastupiti u rujnu, kada se očekuje dospijeće obveznica u iznosu od 1,2 milijarde dolara. Kako svakim danom rastu štete u Ukrajini, njoj bi bilo i najbolje da bankrotira. Riješila bi se velikog financijskog tereta s jedne strane i sačuvala financijske rezerve, a s druge strane ionako je njen rejting realno loš i neće biti dobar dok se rat ne završi i naprave sveobuhvatne ekonomske i društvene reforme koje bi ju pretvorile u atraktivnu zemlju za strane investitore.

Argentina je među zemljama s najvećim rizikom od bankrota. Pezos je 50% jeftiniji na crnom tržištu, rezerve su opasno niske, a obveznice se prodaju po samo 20 centi za dolar. To je manje od polovice njihove stvarne vrijednosti nakon restrukturiranja duga zemlje 2020. S obzirom koliko puta je bankrotirala u povijesti, stvarno se treba upitati koja budala ih je uopće ponovo kreditirala.

Bitcoin-Zakonski novac

Nakon uvođenja Bitcoina kao zakonskog sredstva plaćanja, El Salvador je zatvorio vrata stranim kreditorima, a pad vrijednosti kriptovaluta je osiromašio sve njene građane, pa i narko kartele. Povjerenje je toliko palo da se dugoročnim obveznicama trguje s popustom od 70%.

U opasnosti je i Laosa, koji je već nekoliko mjeseci suočen s rizikom neplaćanja zajmova. Javni dug Laosa iznosio je 88% BDP-a prošle godine, a gotovo polovica duguje Kini. Rast cijena nafte opteretio je standard stanovnika te ionako već siromašne zemlje i povećao troškove hrane. Procjenjuje se da trećina stanovništva ondje već živi u velikom siromaštvu. Posljednjih godina Kina je Laosu posudila velike svote novca za financiranje projekta građenja željeznice koju će graditi kineske tvrtke i na kojoj će voziti kineske lokomotive. Kako je velika šansa da Laos neće moći vratiti kredit, to će Kina sigurno iskoristiti za širenje svog utjecaja i instaliranje marionetske vlade.

Dogovor s MMF-om

Pakistan je ovaj tjedan uspio postići dogovor s MMF-om. Nije moglo biti bolje tempirano jer su uvozne cijene energije gurale zemlju na rub krize platne bilance. Njegove devizne su manje od 11 milijardi dolara i nedovoljne za bilo što ozbiljnije. Bivši pakistanski premijer Imre Khan može tražiti nove izbore, ali kada bi i osvoji vlast ne bi ništa postigao. Jedan od mogućih scenarija je eskalacija nasilja unutar zemlje koja bi dovela do građanskog rata između raznih plemenskih skupina i totalnog kolapsa. Tada bi i Amerika i Kina morale intervenirati kako nuklearno oružje nebi palo u krive ruke. Pakistan bi također mogao prodati za skupe novce tehnologiju proizvodnje nuklearne bombe i tako se pokušati izvući, ali to bi bilo samo kratkotrajno rješenje jer ne bi suštinski riješilo problem neodrživog rasta populacije.

Ostale zemlje koje se kreću istim rizičnim smjerom su Ekvador, Tunis, Gana, Egipat, Kenija, Etiopija, Čad, Mozambik, Kongo, Mali, Burkina Faso. Inflacija, pad BNP-a, unutarnji nemiri, korupcija, proračunski deficit, visoke kamate na kredite, sve su to čimbenici koji vode zemlju u propast. Mi se možemo samo nadati da će one uspjeti izbjeći stečaj. No isto tako se postavlja pitanje čijji su novci tih investitora ii hoće li njihovi gubici stvoriti drugdje financijske probleme.