18. travnja 2024.

Mijenja li se politička situacija na Istoku Europske Unije ?

Poraz češkog milijardera i premijera Andreja Babiša na upravo održanim parlamentarnim izborima, demonstracije u Poljskoj protiv sukoba na relaciji Bruxelles – Varšava, te predizbori u Mađarskoj bi mogli biti naznake da se na istoku Europe mijenja politička situacija i da je građanima dosta „patriota“  i nacionalista koji govore da se bore za interese svoje nacije, a zapravo im je samo cilj osobno bogaćenje i čuvanje moći. Pri tome se ne libe ograničavati građanske i medijske slobode kao i nezavisnost sudstva.

Situacija u Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj

Populistička konzervativna stranka ANO (u prijevodu DA) premijera Andrej Babiš tijesno je izgubila parlamentarne izbore u Češkoj. Babiš je očito platio za mnoge korupcijske afere, a također i za slučaj „Pandora Papers“ koji je otkrio kako je prije nekoliko godina putem offshore tvrtki stjecao nekretnine u južnoj Francuskoj. Iako se Babiš dugo držao podalje od snažne antimigracijske retorike koja se čula od mađarskih, poljskih, slovačkih i slovenskih čelnika u nastojanju da mobilizira birače, i on se pozabavio temom migracija u nastojanju da mobilizira birače ne razmišljajući pri tome kako već sada u Češkoj živi puno stranaca (Ukrajinaca 183.000, Slovaka 126.000, Vijetnamaca 69.000, Rusa 45.000, ostalih 248.000). Osim toga u kampanji je na glas razmišljao o ukidanju Europskog parlamenta koji je nazvao „potpuno beskorisnom institucijom“.

Bivši premijer i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je sada na čelu najjače oporbene stranke u zemlji, pozvao je na proteste građane pod motom: “Moramo spasiti Poljsku, nitko drugi to neće učiniti.“ Tvrdi kako vladajuća stranka želi izvesti Poljsku iz EU kako bi mogli kršiti prava građana, načela demokracije i neograničeno krasti nekažnjeno.”. Tusk je uvjeren da većina Poljaka želi da njihova zemlja bude neovisna, europska, demokratska, poštuje zakon i bude poštena. Tuskov govor pokušale su prekinuti krajnje desničarske protudemonstracije svirajući domoljubne napjeve u metal verziji. Demonstracije su održane u Varšavi, Poznanju, Krakovu i drugim gradovima. Metro u Varšavi bio je toliko prepun od ljudi koji su krenuli na demonstracije da su gomile morali čekati dolaske drugih vlaka.

Kristaliziranje situacije

U Mađarskoj se polako kristalizira situacija oko odabira protukandidata Viktoru Orbanu kroz predizbore. U utrci su preostali Peter Marki-Zay (nezavisni gradonačelnik Hódmezővásárhely i umjereni konzervativac) i Klara Petrova Dobreva (socijal-liberalka, supruga bivšeg premijera Petera Gyurcsanya i potpredsjednica europskog parlamenta) nakon što se iz utrke povukao Gergely Szilveszter Karacsony (zeleni liberal, gradonačelnik Budimpešte). Razlog zašto se u Mađarskoj provode opozicijski predizbori je kako bi se izabrao kandidat koji bi najbolje predstavljao ujedinjenu oporbu i tako se lakše suprotstavili Orbanu, te ujedno time izbjegli međusobni nepotrebni sukobi. To ujedinjenje je nasušna potreba opoziciji jer zahvaljujući kombiniranom većinskom i proporcionalnom sustavu koalicija Fidesz/KDNP sa 49 posto glasova imaju 2/3 broja zastupnika u parlamentu i mogu provoditi politiku kakvu god žele.

Ova promjena u Češkoj trenutačno nikako ne odgovara drugim članicama Višegradske skupine (Poljskoj, Mađarskoj i Slovačkoj) jer ugrožava njihovu homogenost da ne kažem njihovu homofobnosti i slabi utjecaj u Europskoj komisiji i Europskom vijeću, no sigurno neće dovesti do raspada V4.