18. travnja 2024.

Foto - Kružna ekonomija

Pamučne vrećice ili torbe postale su sredstvo kojim robne marke, maloprodajni lanci i drugi poslovni subjekti žele pokazati kako razmišljaju o dobrobiti našeg planeta – ili barem shvaćaju koliko je pretjerana upotreba plastike u ambalaži štetna. No je li to u potpunosti ekološki potez i je li spalionica rješenje?

Zašto spalionica?

Vrećicu od pamuka treba jako puno koristiti da bi ona opravdala svoje postojanje. Jedan od razloga zašto je što za proizvodnju jednog kilograma pamuka prema treba 10.000 litara vode. Zbog toga su nestala neka jezera poput Aralskog. Ako vam dosadi, rastrga se ili toliko uprlja da ju više ne želite koristiti, tada ju treba reciklirati. No budimo realni, samo maleni dio tekstila završava na pravom mjestu kao sirovina. Tako je u Hrvatskoj prikupljeno samo 8 % tekstila, dok je 92% završilo uglavnom na odlagalištima mješovitog otpada ili više od 50.000 tona samo u Hrvatskoj. No i taj prikupljeni tekstil se ne može sav reciklirati. Da bi se dalo reciklirati ljudi moraju biti bolje upućeni u tu problematiku i tehnološka ograničenja, a što naravno nisu (op.a. nisam niti ja dok nisam počeo pisati ovaj članak). A stvarnost je trenutačno ovakva.

  • Nije moguće odvojiti odjeću s više od dvije vrste vlakana
  • Nije moguće reciklirati odjeću s više od 5% elastana
  • Iz prikupljenog tekstila se ne mogu napraviti nova vlakna dovoljno duga i jaka da bi se iz njih mogli proizvesti novi tekstilni proizvodi
  • Natpisi na tekstilu ne smiju biti izrađeni od plastike
  • Proces reciklacije je energetski i kemijski intenzivni

Da bi se takva situacija promijenila potrebno je promijeniti materijale i tehnologije koje se sada koriste u tekstilnoj industriji te prisiliti proizvođače da označe na svojim proizvodima jesu li oni pogodni za recikliranje ili ne. Tek uz takve dodatne napore će prikupljanje i obrada tekstila imati većeg smisla, a do tada preostaje nam jedino da izgradimo spalionicu i iskoristimo energetski bogati tekstil kao gorivo.